Antivaxeri útočili aj v Žilinskom kraji. Polícia bude viac chrániť výjazdové očkovania aj nemocnice


Foto: Antivaxeri útočili aj v Žilinskom kraji. Polícia bude viac chrániť výjazdové očkovania aj nemocnice Foto: Na akcie prišla Martinská zásahová jednotka aj s megafónom. Zdroj: YouTube

Ústredný krízový štáb dnes mimoriadne zasadol kvôli riešeniu problémov s očkovaním, spôsobeným odporcami vakcín. V Žilinskom kraji došlo za uplynulé týždne k incidentom na niekoľkých miestach, kedy sa antivaxerom podarilo narušiť priebeh očkovania a zabrániť poskytovaniu zdravotnej starostlivosti.

Niekoľko ľudí blokovalo priebeh očkovania a pochybnou argumentáciou, spolu s urážkami personálu, vyjadrovali nesúhlas s očkovaním. Prekážalo im aj to, že nepoznajú zloženie vakcín. Namiesto čítania za účelom odstránenia nevedomosti zvolili formu hromadného prekrikovania v provizórnych miestach pre očkovania. 

Žilinská župa v reakcii na množiace sa problémy prestala zverejňovať harmonogram očkovania v jednotlivých obciach a mestách, čím sa teoreticky sťažila dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov. Skupinka ľudí pod názvom Martinská zásahová jednotka sa zúčastnila očkovacích akcií vakcinačnej linky VakciZuzka, zriadenej Žilinským samosprávnym krajom.

Podarilo sa im zablokovať očkovanie v kraji a obmedziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti

Pod názvom “Vyháňanie diabla VAKCINZUZA” sa na YouTube nachádza ešte dnes záznam z narušenia očkovania v Hornej Štubni dňa 8. septembra, ostatné boli zmazané. Ako potvrdila pre Žilinak.sk hovorkyňa župy Lucia Laššová, antivaxerom sa podarilo zablokovať očkovanie približne trom desiatkam ľudí.

Najagresívnejšia časť odporcov sa vyhráža niekoľkým zástancom očkovania z radov odborníkov, napríklad Vladimír Krčméry sa z tohto dôvodu zdržiava v zahraničí. Pre množiace sa incidenty dnes zasadol Ústredný krízový štáb a mimoriadne riešil problematiku toho, ako naďalej môcť bezpečne a v pokoji poskytovať zdravotnú starostlivosť ľuďom, ktorí majú o ňu záujem.

Po rokovaní vystúpili na tlačovej konferencii minister vnútra Roman Mikulec a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, spolu predstavili riešenia. Polícia zintenzívni ochranu nemocníc aj miest pre očkovanie.


Očkovacie tímy doplnia policajtmi, komunikovať budú aj postih narušiteľov

„Začneme aktívnejšie poskytovať súčinnosť nemocniciam aj mobilným očkovacím tímom pri činnostiach, ktoré budú vykonávať. Tu si treba uvedomiť, že toto naozaj nie je vec, ktorú si oni vymysleli, ale je poskytovanie zdravotnej starostlivosti. A to má svoje pravidlá. Vieme zabezpečiť ochranu pred antivaxermi tak, aby neboli ľudia napádaní,“ uviedol Mikulec.

S ministrom zdravotníctva riešili aj komunikačnú stratégiu, podľa slov Mikulca už teraz šetria konkrétne prípady, ktoré sa stalo: „Ďalšou témou bola komunikačná stratégia a spolupráca medzi jednotlivými rezortmi, ktoré sú v tomto zainteresované tak, aby komunikácia bola jednotnejšia a cielenejšia. Budeme informovať občanov o tom, akým spôsobom k takýmto útokom dochádza, čo z toho vyplýva, aké sú sankcie a akým spôsobom konkrétne prípady budú riešené. Samozrejme, aj o prípadoch, ktoré momentálne riešené sú,“ dodal Mikulec.

„Chcem oceniť veľmi promptnú reakciu pána ministra vnútra na našu požiadavku, aby sme konzistentným a jasným prístupom a jasnými opatreniami vyjadrili podporu zdravotníckemu personálu, ktorý už niekoľko mesiacov, počas dvoch vĺn a teraz tretej, bojuje s pandémiou. Opatrenia, ktoré vykonávame - očkovanie, testovanie a ďalšie, si zaslúžia pozornosť celej spoločnosti,“ doplnil Vladimír Lengvarský.

Zároveň vyjadril podporu svojim podriadeným: „Prácu našich zdravotníkov si vážime a ministerstvo zdravotníctva veľmi jasným spôsobom komunikuje, že svojich zdravotníkov budeme chrániť a urobíme všetky kroky pre to, aby svoju prácu mohli vykonávať v pokoji. A aby sme prispeli ako k ochrane verejného zdravia, tak aj k ochrane zdravotníckych pracovníkov,“ uzatvoril minister zdravotníctva.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu