Mesto Žilina upozorňuje na popadané ovocie a kuchynský odpad, ktoré lákajú diviaky k obývaným oblastiam


Foto: Mesto Žilina upozorňuje na popadané ovocie a kuchynský odpad, ktoré lákajú diviaky k obývaným oblastiam Foto: ilustračné / Mestská polícia Žilina

Žilinská samospráva naďalej intenzívne rieši problémy s výskytom diviačej zveri na sídlisku Hájik a mestských častiach. Pracovná skupina, ktorá funguje na mestskom úrade a je tvorená zástupcami mesta, odborníkmi na problematiku, poľovníkmi i mestskými policajtami, pripravila niekoľko riešení na elimináciu zveri.

„V súčasnom období spôsobuje najväčšie problémy popadané ovocie zo záhrad. Vôňa ovocia diviaky láka, preto sa dostávajú čoraz bližšie k ľudským obydliam. Vyskytli sa dokonca aj prípady úmyselného prikrmovania divej zveri,“ uviedol hovorca Vladimír Miškovčík.

Divá zver sa pohybuje v obývaných oblastiach pri nedostatku potravy

„V súčasnom jesennom období po zbere poľnohospodárskych plodín ako kukurica a obilie, nie je pre diviaka nič lepšie ako ovocie. Keď je tam aj krovie, tak zostane. Žiaľ, takýchto miest s nepozbieraným ovocím je v Žiline množstvo. Pre človeka je to nepotrebný biologický odpad, pre diviaka návnada,“ upozorňuje odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline.


Diviaky lákajú najmä odpadky, zvyšky potravín, ale aj vôňa jedla z kuchýň. Samospráva preto pripomína občanom, aby pri smetných nádobách nenechávali voľne položený kuchynský odpad. Mesto postupne buduje uzamykateľné stojiská a polopodzemné zberné nádoby, taktiež zabezpečilo kryty na nádoby na zmesový komunálny odpad, ktoré zamedzia ľahkému prístupu divých zvierat k odpadkom.

Podľa vedenia mesta nie je jednoduché riešiť situáciu s divou zverou, jej pohyb je nekontrolovateľný. Niektoré diviaky dokážu za jednu noc prejsť vzdialenosť aj 40 kilometrov. Krátkodobé riešenia na elimináciu divej zveri v blízkosti obydlí v Žiline spočívajú v regulovanom odstrele, čistení kontajnerových stojísk, porastov či krovín, dlhodobé v kompletnej výmene kontajnerov za špeciálne.

„Odborníci odporúčajú zachovať sa pri priamom kontakte s divou zverou pokojne. Diviaky sú za normálnych okolnosti plaché tvory a ľuďom sa radšej vyhýbajú. Pokiaľ sa však na diviačiu zver nepoľuje, ale nachádza dostatok odpadkov a dokonca sa prikrmuje, zvykne si a stráca plachosť,“ dodal hovorca mesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina