FOTO: Na zrekonštruovanom železničnom priecestí v Bytčici pribudlo odvodnenie aj kamerový systém


FOTO: Na zrekonštruovanom železničnom priecestí v Bytčici pribudlo odvodnenie aj kamerový systém
Galéria: 6 fotiek

V mestskej časti Žilina - Bytčica prebiehala počas leta rekonštrukcia jedného z dvoch frekventovaných železničných priecestí. Priechod cez regionálnu trať Žilina - Rajec v blízkosti čerpacej stanice má po jej ukončení nové zabezpečenie so svetelno-zvukovou signalizáciou a závorami, kamerový systém aj osvetlenie. Prejazd cez koľajisko je navyše omnoho plynulejší ako predtým.

Vďaka zrealizovanej rekonštrukcii sa v tejto lokalite výraznou mierou zvýšila bezpečnosť. V minulosti došlo na priecestí k niekoľkým zrážkam osobných áut s vlakmi. Niektorí motoristi idúci v kolóne tiež zvykli v čase dopravnej špičky zastaviť s vozidlom aj priamo na trati.

Rekonštrukcia zahŕňala výmenu priecestného zabezpečovacieho zariadenia, vybudovanie novej elektrickej prípojky a výmenu celej priecestnej konštrukcie. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaplatili podľa zmluvy o dielo za tieto práce sumu viac ako 622-tisíc eur bez DPH. 

Po sprejazdnení nového priecestia sa počas prvých dažďov objavili komplikácie, na ktoré upozornili obyvatelia Bytčice. V okolí sa začala hromadiť voda, ktorá nemala kam odtekať a znemožňovala prechod chodcom. Projektant preto navrhol dodatočné technické riešenie pre odvodnenie, to bolo následne zrealizované.


V súčasnosti je nové železničné priecestie v prevádzke a slúži chodcom aj vodičom. V uplynulých týždňoch pribudli ako posledné kamery, tie budú nepretržite monitorovať okolie.

Čoskoro by sa mala rozbehnúť rekonštrukcia aj na dvoch ďalších železničných priecestiach na trati Žilina - Rajec. V rámci projektu Zvýšenie zabezpečenia priecestí sa počíta s rekonštrukciou zabezpečovacích zariadení s doplnením o závory. Realizácia by mohla prebehnúť v priebehu tohto alebo budúceho roka, v závislosti od dostupnosti finančných zdrojov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu