KONCERT: Freetown Quartet


Foto: KONCERT: Freetown Quartet

Luboš Soukup - saxofón, Vojtěch Procházka – klavír, Morten Haesum – bicie, Emil Brun Madsen – kontrabas, bass ukulele.

Kapela Freetown Quartet vznikla roku 2019 v dánskej Kodani, kde sa stretol saxofonista Luboš Soukup a pianista Vojtěch Procházka za účelom natočenia LP v legendárnom klube Børneteateret v autonómnej časti Kodane Christianii. Toto LP bude kapela prezentovať na svojom jesennom československom turné.

Energická hra, sloboda prejavu a imaginácia bez hraníc sú znakmi hudobných vystúpení kvarteta a „neučesanosť“ ich prejavu je rovnako vítanou devízou, ako kongeniálne nasadenie hráčov. Kapela hrá predovšetkým svoj originálny repertoár a niekoľko periel od Thelonia Monka alebo Ornetta Colemana.

Luboš Soukup je český jazzový saxofonista, klarinetista a skladateľ, ktorý od roku 2010 žije v Kodani v Dánsku, kam ho priviedla túžba poodhaliť záves škandinávskej hudby, načerpať sviežu inšpiráciu a nadviazať nové kontakty. Úspešne dokončil magisterské štúdium na tamojšej hudobnej akadémii Rytmisk musikkonservatorium, ktorému predchádzalo štúdium na VOŠ J. Ježka v Prahe a na Akadémii Muzyczne K. Szymanowskiego v Katovicích v Polsku. V roce 2011 se stal prvním stipendistou benefičného projektu Chocomusic, ktorý je financovaný festivalom Struny podzimu a Nadací O2 a prispieva na zahraničné štúdium. Roku 2017 obdržal v Dánsku prestížnu cenu Objav roku od DMF a dlhoročnej spoluhráčky Milese Davise Marilyn Mazur. Doposiaľ vydal dvanásť albumov s vlastnou hudbou. Jedným z jeho najambicióznejších projektov bol album s názvom Through the Mirror, ktorý natočil v roku 2013 so 14-členným ansámblom. O štyri roky neskôr vydal album Země, na ktorom hosťuje hviezda súčasného jazzu gitarista Lionel Loueke. Oba albumy boli vybrané v Anketě Českého rozhlasu ako najlepšie jazzové albumy roku.

Pianista Vojtěch Procházka (1981) patrí do liahne mladých a talentovaných hudobníkov, ktorých v posledných rokoch “vyprodukovala” pražská Vyššia odborná škola pri KJJ. Na klavír hrá od piatich rokov; študoval klasickú interpretáciu u Ivany Girsové a Kristiny Kasikové, improvizáciu u Stanislava Máchy a Davida Dorůžky a skladbu u Karla Růžičky st. Je známy predovšetkým čoby zakladajúci člen úspešného Vertigo Quintetu, vlastným triom či kvartetom, v minulosti však participoval v mnohých ďalších projektoch (Petr Zelenka Q., Ondřej Štveráček Q., Saxtime, Miriam Bayle atd.).

Morten Hæsum je jedným z najvyhľadávanejších dánskych bubeníkov, a to zvlášť pre jeho osobitý zvuk a “drive”. Jeho energická hra skvelo podporuje a dopĺňa ostatných hudobníkov. Študoval jazz na akadémii v Esbjerg v Dánsku. Ako sideman natočil celý rad albumov. V minulosti vystupoval napr. s George Garzonem, Lage Lundem, Lionel Louekem, a mnohými ďalšími.

Emil Brun Madsen vyštudoval hudobné konzervatórium v dánskom meste Odense. Živý sa ako profesionálny hudobník. Hrá všetky možné štýly, najviac však jazz. Hral s menami ako George Garzone, Jerry Bergonzi a mnohými ďalšími.


Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk).

Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Vstup: 3,00 Eur (dospelí) / 2,00 Eur (študenti)

Mladiství (do veku 18 rokov), seniori a ZŤP – vstup zadarmo.

Návštevníci hromadných podujatí sú povinní dodržiavať:

  • pri vstupe mať na sebe respirátor, dezinfikovať si ruky a dodržiavať rozostupy.

Vzhľadom na aktuálne opatrenia môžu hromadné podujatia v Rosenfeldovom paláci navštíviť osoby spadajúce do skupiny OTP, tzn. osoby plne zaočkované, testované PCR testom (platný 72 hodín), Ag testom (platný 48 hodín) alebo osoby, ktoré prekonali COVID-19 za ostatných 180 dní.

Facebook: facebook.com/events/567768491086165/

Web: rosenfeldovpalac.sk/koncert-freetown-quartet/ 

Miesto: Rosenfeldov palác
Dátum: 19.10.2021 - 19:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu