AKTUÁLNE: Žilinská nemocnica zvolala na dnes krízový štáb, pacientov vo vážnom stave pribúda


Foto: AKTUÁLNE: Žilinská nemocnica zvolala na dnes krízový štáb, pacientov vo vážnom stave pribúda

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline informovala dnes 4. októbra o kritickom zhoršení situácie v súvislosti s hospitalizáciou a vývojom zdravotného stavu pacientov s ochorením COVID-19. V priebehu minulého týždňa začal výraznejšie stúpať počet príjmov pacientov, len za uplynulý víkend prijali 17 nových.

„Aktuálne je v COVID pavilóne hospitalizovaných 38 ľudí, ich zdravotný stav sa v mnohých prípadoch veľmi rýchlo zhoršuje, pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu vyžaduje už 9 ľudí, z nich 8 je v kritickom stave,“ spresnila hovorkyňa Lenka Záteková.

Tri štvrtiny z celkového počtu hospitalizovaných pacientov sú nezaočkované. Zaočkovaní pacienti, ktorí vyžadujú hospitalizáciu, sú vo všetkých prípadoch ťažko chorí s inými pridruženými ochoreniami, prevažne onkologickí pacienti alebo s vážnymi kardiologickými ťažkosťami.


Najmladší hospitalizovaný pacient má 21 rokov, je nezaočkovaný, bez pridružených diagnóz. Ochoreniu v nemocnici v Žiline podľahlo od začiatku septembra už 7 ľudí. V rámci Žilinského kraja je najviac pacientov hospitalizovaných v žilinskej nemocnici a v nemocnici v Čadci, pričom obe nemocnice nemajú infekčné ani pľúcne oddelenie.

„Máme preto veľký problém s personálnym pokrytím COVID oddelenia a v tejto chvíli sme už nútení obmedzovať tímy zdravotníkov na tzv. „bielych“ oddeleniach, keďže nemáme inú možnosť ako pokryť služby a poskytnúť starostlivosť o ťažko chorých pacientov s ochorením COVID-19,“ dodala hovorkyňa.

Na dnešný deň zvolala žilinská nemocnica mimoriadny krízový štáb, ktorý sa uskutoční v obedných hodinách. O ďalších opatreniach a výsledkoch bude informovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline