Situácia v žilinskej nemocnici sa zhoršuje, najmladší pacient na ventilácii má 32 rokov


Foto: Situácia v žilinskej nemocnici sa zhoršuje, najmladší pacient na ventilácii má 32 rokov Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Posledný týždeň bol pre žilinskú fakultnú nemocnicu veľmi náročný. Nové oddelenie vybudované počas letných mesiacov sa začalo rýchlo zapĺňať pacientmi. Medzi hospitalizovanými pritom nie sú len seniori ale aj mladší ľudia. Titulná fotografia vyhotovená na oddelení v lete tak už dávno nie je aktuálna.

V novootvorenom COVID pavilóne je v súčasnosti hospitalizovaných 26 pacientov s ochorením COVID-19, z nich už päť je pripojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Najmladší pacient na ventilácii má len 32 rokov, najstarší 76. Medzi pacientmi ležiacimi na lôžkach je 5 očkovaných a 21 neočkovaných ľudí.

„Pre porovnanie, takto pred týždňom sme mali 9 COVID pacientov, ventilovaný bol 1. Dnes trojnásobok. Len v priebehu posledných troch dní sme prijali 15 ľudí. Stav sa rapídne zhoršuje a my žiaľ, sťahujeme personál z “bielych” oddelení, pretože intenzivistická a áristická starostlivosť o pacientov je náročná, musí ísť o vyškolenú, skúsenú sestru, lekára,“ spresňuje fakultná nemocnica.

Vedenie má problémy s personálnym pokrytím COVID oddelenia, pretože v Žiline sa nenachádza infekčné ani pľúcne oddelenie. Bez personálu bude náročné zabezpečiť aj bežnú zdravotnú starostlivosť, nakoľko lekárov a zdravotníkov musia presmerovať tam, kde sú najviac potrební - na COVID oddelenie.


„V tejto chvíli už, našťastie, nemáme hospitalizovaného žiadneho malého pacienta s ochorením COVID-19 na pediatrii. No len včera sme prepustili 4,5-ročné dieťatko, minulý týždeň to boli s ochorením COVID-19 dve bábätká, v jednom prípade osemmesačné a v druhom prípade ročné dieťatko,“ uvádza ďalej nemocnica.

Deti ochorenie prekonajú zväčša bez výrazných komplikácií, často aj bez príznakov, no zato sú ideálni prenášači a ťažkosti môžu spôsobiť aj svojim blízkym doma.

V súvislosti so zhoršením situácie vyzýva FNsP Žilina všetkých, ktorí sa ešte nezaočkovali, aby tak urobili čo najskôr. Vakcinačné centrum v hlavnej budove polikliniky na 1. poschodí je otvorené nasledovne:

  • PO, ST, PIA - od 07:00 do 15:00 hod.
  • UT, ŠT - od 07:00 do 18:15 hod.
  • SO, NE - ZATVORENÉ

„Robíme to každý pre svoje zdravie, ale vďačný vám bude aj náš personál, tiež pacienti, ktorí nechcú odkladať svoje plánované výkony a zároveň pacienti, ktorí ochorenie prekonali v našom COVID pavilóne, prešli si najhorším, prípadne ešte stále prechádzajú,“ uzatvára FNsP Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline