V kraji jazdí menej cestujúcich, rozpočet to stojí viac. Žilinská župa minie na prímestskú dopravu vyše 33 miliónov


Foto: V kraji jazdí menej cestujúcich, rozpočet to stojí viac. Žilinská župa minie na prímestskú dopravu vyše 33 miliónov Foto: ilustračné

Žilinský samosprávny kraj plánuje tento rok vynaložiť na dopravnú obslužnosť regiónu, ktorú zmluvne zabezpečujú dvaja dopravcovia SAD Žilina a ARRIVA LIORBUS, sumu najmenej 33 300 000 eur. Z pohľadu rozpočtu rekordná alokácia je spôsobená niekoľkými faktormi, jej výška sa môže ešte do konca roka upraviť.

Samospráva minulý rok implementovala novú tarifu, pri ktorej došlo k zmene z výpočtu podľa pásiem na tarifné kilometre. To sa prejavilo tak, že cestovné na kratšie vzdialenosti stúpa. Nová tarifa kombinuje základnú sadzbu a následné dopočítanie za každý kilometer.

Už v závere minulého roka zastupiteľstvo odobrilo navýšenie rozpočtu v oblasti prímestskej autobusovej dopravy o 5,1 miliónóv eur. Zmena mala pokryť straty dvoch dopravcov počas pandémie koronavírusu. Už vtedy dosiahli náklady na rozpočtovú kapitolu dopravnej obslužnosti sumu 31,5 milióna eur, tento rok sú projektované ešte o dva milióny vyššie.


V roku 2019 dokázali dopravcovia obslúžiť región s doplatkom od župy približne 25,5 miliónov eur. Za výrazným nárastom vidí samosprávny kraj podľa monitorovacej správy niekoľko faktorov, medzi inými aj nárast minimálnej mzdy pre aktuálny rok na hodnotu 623 eur. Hodnota minimálnej mzdy vstupuje do výpočtov odmien vodičov autobusov.


Rastie aj inflácia a náklady na vstup na vybrané autobusové stanice, ktoré stúpli o vyše 20 štvrtinu. Súčasne nastavený systém kompenzácie nákladov pre dopravcov znamená, že vo vyššej potrebe dofinancovania sa prejavuje aj rast cien pohonných hmôt a pokles cestujúcich oproti poslednému roku pred koronou.

Prvých šesť mesiacov cestovalo o 45 percent menej cestujúcich, autobusy na území župy prevezú síce menej, ale rozpčet stoja viac. Rast nákladov pripočítava monitorovacia správa aj využívaniu autobusovej stanice v meste Martin, ktorú vlastní miestna samospráva, a celkové predpokladané ročné náklady s jej využívaním dosahujú 288 tisíc eur.

K 30 júlu 2021 vyčerpala ARRIVA LIORBUS za úhradu služieb od župy približne 7,4 miliónov eur, SAD Žilina niečo málo vyše 11 miliónov eur. Žilinský samosprávny kraj už spustil tendre na výber nových dopravcov pre kraj. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu