Jozef navštevoval dva roky Kľak a okolie, pripravuje film s premenou krajiny cez ročné obdobia


Foto: Jozef navštevoval dva roky Kľak a okolie, pripravuje film s premenou krajiny cez ročné obdobia

Fotografa a kameramana Jozefa Dovičina už niektorí poznajú vďaka jeho spôsobu, akým zachytáva krásu nielen žilinského regiónu najmä v turistických oblastiach.

V minulosti pripravil dokumentárny film Zimné krásy Malej Fatry z Terchovej alebo časozberné video zo Zbyňova - vyhliadky Babica. Jeho najnovším počinom bude film o malofatranskom Kľaku, ktorý navštevoval počas uplynulých dvoch rokov a zaznamenával v každom počasí aj ročnom období.

Jozef poskytol krátku ukážku z filmu, na jeho dokončenie potrebuje finančné prostriedky a preto je možné podporiť vznik snímky na crowdfundingovej platforme Startlab. Film je poňatý ako turistický sprievodca, v ktorom zistíte, čo všetko sa dá na tomto obľúbenom vrchu a blízkom okolí vidieť počas celého roka.


Za dva roky príprav zrealizoval 15 návštev samotného Kľaku a blízkeho okolia, čo mu umožnilo vytvoriť fotografie pohľadov na Kľak z Čičmian, Bojníc, Rajca alebo dokonca aj z Myjavy či iných miest. Fotografoval vo dne aj v noci a výsledkom je video s čiastočne klasickými zábermi a čiastočne časozbernou technikou: 


„Film je približne z polovice tvorený ako časozberné video zo 170 000 fotiek, finalizovať, strihať a farebne upravovať spolu so zvukom ho plánujem do konca zimy,“ dodáva fotograf. 

Vo filme budú doteraz nepoznané zábery:

- počas inverzie na celom Slovensku,
- nočná obloha spojená aj s konjunkciou Jupitera a Saturnu, ktorá bola naposledy v roku 1623 a ďalšia bude v roku 2080,
- súhvezdie Orion, ktoré vychádza nad Veľkou Fatrou,
- prejazd parného vlaku Rajeckou dolinou, čo je tiež veľká vzácnosť v týchto končinách.

Ani po tomto filme nekončí Jozef so zachytávaním krás krajiny „Mám rozrobených veľa filmov, teraz chystám materiál na film o Haluziciach a tiesňave, a ak sa mi podarí spolupráca s RTVS, rád by som spravil aj film o kométe Neowise, ktorá bola minulé leto na oblohe,“ dodáva plány Jozef Dovičin.

Film o malofatranskom Kľaku môžete podporiť na portáli Startlab na tomto odkaze, pre podporovateľov sú pripravené odmeny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu