Žilinská župa už nezverejňuje harmonogram vakcinačnej linky, antivaxeri zabránili zaočkovaniu sa tridsiatky ľudí


Foto: Žilinská župa už nezverejňuje harmonogram vakcinačnej linky, antivaxeri zabránili zaočkovaniu sa tridsiatky ľudí Foto: YouTube / Ján Kvietok

Za účelom zlepšenia dostupnosti očkovania pre rizikové skupiny v odľahlých častiach Žilinského kraja zriadila župa vakcinačnú linku s názvom VakciZuzka. Jej fungovanie umožňuje záujemcom dobrovoľne sa zaočkovať v jednotlivých obciach a mestách Žilinského kraja.

V snahe čo najviac sprístupniť očkovanie ľuďom v odľahlejších častiach regiónu, ktorí sa nemohli v minulosti dostaviť napríklad do veľkokapacitného očkovacieho centra v Žiline, zverejňovala samospráva rozpis s časmi a miestami, kde sa bude VakciZuzka nachádzať.

To už dnes neplatí, môžu za to antivaxeri, teda odporcovia očkovania a ich nepochopenie pojmu dobrovoľné očkovanie. Skupinke niekoľkých osôb sa opakovane podarilo narušiť očkovacie akcie a zneprístupniť možnosť očkovania sa niekoľkým desiatkam ľudí.

Paradoxne pri tom poukazovali aj na “slobodu”. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja Lucie Lašovej došlo k prerušeniu zverejňovania harmonogram po incidente v Martine.

„Po prvom vážnejšom incidente v Martine sme sa rozhodli nezverejňovať harmonogram výjazdov a spolupracujeme už len so samosprávami, čím sme sa snažili minimalizovať možnosť ďalších stretov. Žilinský kraj posudzuje situáciu vždy na mieste a individuálne, vo vyhrotených situáciách sa obracia na mestskú alebo štátnu políciu alebo ukončí predčasne výjazd. Po incidentoch v Martine, Hornej Štubni a Podbieli, sme vyžiadali políciu o súčinnosť a pomoc pri udržaní poriadku a nerušenie priebehu očkovania.“ 


S odvolaním sa na slobodu ju odopreli ostatným

Z Martina pochádza neveľká skupina ľudí, ktorá si hovorí aj Martinská zásahová jednotka a pravidelne narušuje s megafónom očkovacie akcie na jednotlivých lokalitách. Časť z ich vystúpenia potom umiestňujú niektorí členovia na platformu YouTube.

V ich prejave nechýbajú tradičné argumenty takzvanej alternatívnej informačnej scény ohľadom údajného páchania genocídy či odvolávanie sa na články ústavy. Svojím prístupom znemožnili dostupnosť zdravotnej starostlivosti tridsiatim ľuďom na Orave:

„Pri výjazde v daný deň sme v Habovke zaočkovali 15 ľudí a v Podbieli 6, približne 30 občanov nebolo zaočkovaných, nakoľko im antivaxeri bránili v prístupe k zdravotníckemu tímu. V takýchto situáciách ponúkame občanom možnosť dať sa zaočkovať vakcínou Janssen v Epidemiologickej ambulancii v Žiline, kde sme v daný deň zaočkovali 139 ľudí,“ potvrdila hovorkyňa ŽSK.

Samospráva ale naďalej pokračuje v očkovacích akciách avšak už za zvýšených bezpečnostných opatrení: „Žilinský kraj považuje VakciZuzku za úspešný krok k zvyšovaniu zaočkovanosti v kraji. V období 19. júl – 19. september zaočkovala výjazdová jednotka 4314 občanov v 87 obciach, kde sa jej rapídne podarilo zvýšiť podiel zaočkovaných,“ dodala Lašová zo župy.

Americká videoplatforma už ohlásila priebežné mazanie dezinformačných videí, v dôsledku tohto kroku zmizol aj kanál I. Bukovského. Tiež zmizli viaceré videá z akcií, jedno z nich sa ale na platforme stále nachádza.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu