Univerzita v Žiline zahájila nový akademický rok novým logom. Vychádza z diela Pulzujúce srdce univerzity


Foto: Univerzita v Žiline zahájila nový akademický rok novým logom. Vychádza z diela Pulzujúce srdce univerzity Foto: UNIZA

V pondelok 27. septembra sa na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA) uskutočnilo slávnostné otvorenie akademického roka 2021/2022, z pandemických dôvodov sa konalo online a jeho súčasťou bolo predstavenie nového loga inštitúcie. To je inšpirované dielom Pulzujúce srdce univerzity, nachádzajúce sa v parku pred hlavnou budovou inštitúcie na Univerzitnom námestí.

Žilinská univerzita v Žiline používa nové logo od 1. septembra, vo videu ho predstavujú štyri osobnosti vrátane súčasného rektora Jozefa Jandačku. Na otvorení ďalej nasledujú príhovory pozvaných hostí a prehľad najvýznamnejších udalostí akademického roka 2020/2021.

Nové logo Žilinskej univerzity v Žiline. Zdroj: UNIZA

Okrem zmeny vizuálnej identity menia vzhľady aj niektoré budovy, po rekonštrukcii sa im darí získavať energetické certifikáty A0 a patria do nízkoenergetickej triedy s malou spotrebou energie.

„Energetický prínos je aj ekologickým prínosom. Klíma v budovách sa udrží lepšie, spotrebujeme menej paliva, prispejeme k zníženiu emisií o takmer 80 %, zvýšeniu obnoviteľných zdrojov a k zdravšiemu prostrediu všetkých zamestnancov a študentov UNIZA,“ informuje Adriana Valentovičová z univerzity.


Do nových internátov a s vynoveným menu v menze

S príchodom nového školského rok sa otvorili aj internáty, vynovené Ubytovacie zariadenie Veľký Diel poskytne pre tisícky študentov nové a moderné izby, klubovne, študovne a ďalšie zrekonštruované vnútorne a vonkajšie priestory. Významný sociálny priestor tu tvoria aj zasadacie miestnosti a kinosála. Nielen filmové večery, ale aj workshopy pre študentov sú pridanou hodnotou pre ich pestrý študijný a voľnočasový život.


V novom akademickom roku nájdu študenti v ponuke jedál na Novej menze aj zdravú vegánsku stravu zo Zelenej jedálne. Športového ducha môžu trénovať na zrekonštruovanom multifunkčnom ihrisku v ubytovacom zariadení na Hlinách V a na jar 2022 aj na novovzniknutom atletickom ovále v dĺžke 400 metrov.

V areáli ubytovacieho zariadenia Hliny V sa nachádza horolezecká stena pre športové lezenie, Ústav telesnej výchovy ponúka študentom na výber až 24 športov. Nové príležitosti a výzvy pre sebarealizáciu nájdu aj v komunite študentov hneď v niekoľkých študentských organizáciách pod jednou strechou UZ VD.

Kreatívny a technický potenciál študenti tak rozvíjajú v Rade ubytovaných študentov (RUŠ), Rádiu-X, televízii I -Téčko, filmovom klube Gama-klub, Internet-klube, v kolektíve združenia Erasmus študentov ( ESN) a vo folklórnom súbore Stavbár. Okrem toho sa tu nachádzajú aj študentské agentúry SAIA a IASTE.

Výučba systémom 3 dni prezenčne, zvyšné 2 online

Pre zefektívnenie štúdia, ale aj mimouniverzitného života, otvára UNIZA v akademickom roku 2021/2022 pre svojich študentov Poradenské a kariérne centrum. Centrum sídli v novozriadených priestoroch na prízemí budovy AA a svoje služby bude poskytovať celoročne pre študentov, absolventov, zamestnancov a zamestnávateľov.

Jeho poslaním je pomôcť študentom v príprave ich vstupu na trh práce už počas štúdia a podporovať ich vzťah s univerzitou, vytvárať spojenie medzi akademickou pôdou a zamestnávateľmi a zjednodušiť tak ich komunikáciu.

Výučba v zimnom semestri sa na UNIZA začala 27. 9. 2021, hneď po ukončení slávnostného otvorenia akademického roka. V novom akademickom roku sa budú študenti na UNIZA vzdelávať 3 dni prezenčnou formou a 2 dni budú mať online prednášky. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu