AKTUÁLNE: Odborári plánujú blokovať Košickú v Žiline, chcú poukázať na životnú úroveň obyvateľov Slovenska


Foto: AKTUÁLNE: Odborári plánujú blokovať Košickú v Žiline, chcú poukázať na životnú úroveň obyvateľov Slovenska Foto: ilustračné

Po dvoch blokáciách ciest na východnom Slovensku v septembri pripravil Odborový zväz KOVO protestné akcie aj na území stredného Slovenska, počas nich plánujú prechádzať po priechode pre chodcov v Žiline na Košickej ulici. Počas protestu zablokujú dopravu na dve hodiny v stredu 6. októbra 2021.

„Cieľom týchto akcii je upozorniť na zhoršujúcu sa životnú úroveň obyvateľov Slovenska a ekonomickú a sociálnu situáciu slovenských domácností. Vzhľadom na možné problémy s vyššou účasťou OZ KOVO rozhodol, že protesty sa uskutočnia formou BLOKÁCIE CIEST prechádzaním účastníkov protestu po priechode pre chodcov,“ informuje odborový zväz v Žiline.

Na protestnú blokáciu zvolávajú odbory aj organizácie v KIA, Mobise, Glovise alebo Adiente. Medzi požiadavky blokácií patrí zastropovanie veku odchodu do dôchodku na 64 rokov, ktoré tesne pred voľbami schválila predošlá vláda.


Ďalšími bodmi požiadaviek sú posilnenie 1. dôchodkového piliera a zvýhodnenie príspevkov do 3. piliera. Odborárom prekáža aj to, že úroveň minimálnej mzdy dosiahne v budúcom roku miesto pôvodných 60% úroveň 57%. To je v nominálnom vyjadrení 646 eur mesačne. Problém vidia aj v inflácii, ktorá rastie:

„Nepochybne každý z nás cíti zdražovanie potravín, rast ďalších cien, vplyv inflácie, ako aj dopady legislatívnych zmien v kontexte zmeny výpočtu minimálnej mzdy pre rok 2022, či zmrazenia príplatkov za nočné zmeny, soboty, nedele a pod. Tiež pripravované zdražovanie elektrickej energiu sa nepochybne sekundárne premietne do ďalšieho zvyšovania cien tovarov a služieb,“ dodávajú odborári.

Blokácia cesty v Žiline sa uskutoční dňa 6.10.2021 (streda) v čase od 10:00 do 12:00 hodiny na priechode pre chodcov, Košická cesta, pred predajňou Merkury Market. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu