Po 16 rokoch zmiznú dva bigboardy pri Rajeckej ulici v Žiline, mesto chce vypovedať aj zmluvy na 6 citylightov


Foto: Po 16 rokoch zmiznú dva bigboardy pri Rajeckej ulici v Žiline, mesto chce vypovedať aj zmluvy na 6 citylightov

Mesto Žilina je už dlhé roky premorené vizuálnym smogom a na jeho území sa nachádzajú tisícky reklamných stavieb a zariadení. Aj preto tento rok poslanci v snahe urýchliť odstraňovanie vizuálneho smogu na území mesta prijali uznesenie, podľa ktorého má Mestský úrad v Žiline zabezpečiť pasport všetkých reklamných stavieb a odstrániť všetky reklamné stavby bez príslušného stavebného povolenia na mestských i súkromných pozemkoch.

Zároveň na aprílovom zasadnutí zaviazali poslanci mesto Žilina k tomu, aby prednosta predložil informáciu o všetkých platných nájomných zmluvách mesta a mestských organizácií na reklamné stavby vyžadujúce stavebné povolenie, ich finančné plnenie a spôsob výpovede. Na dnešnom rokovaní dostali takýto materiál poslanci do rúk.

Z informácií uvedených v správe o plnení uznesení vyplýva, že mesto Žilina aktuálne eviduje nájomné zmluvy na šesť reklamných zariadení typu citylight, ďalšie 2 bigboardy prenajíma základná škola na Jarnej ulici na hlinách VII. Všetky tieto reklamné zariadenia by mali byť v krátkej dobe podľa slov primátora Petra Fiabáne odstránené.


Dva bigboardy popri frekventovanej Rajeckej ulici budú demontované čoskoro, na mieste sa nachádzajú už takmer 16 rokov: „Základná škola Jarná 20, Žilina eviduje nájomnú zmluvu zo 14.11.2005, uzatvorenú so spoločnosťou GRYF Media s.r.o., Pažite, Žilina, ktorej predmetom je prenájom priestoru o výmere 2x30m2 na umiestnenie 2ks reklamných stavieb typu Bigboard za nájomné spolu 2.655,51 € ročne.“ 

Dohodnutá doba nájmu bigboardov uplynula a nájom sa predlžuje vždy o rok. Čistenie mesta Žilina od vizuálneho smogu pokračuje aj prípravou pasportizácie reklamných zariadení, na ktorú radnica vysúťažila externú spoločnosť. Zároveň plní ďalší bod z prijatého uznesenia a postupne by malo dôjsť k odstráneniu reklamných stavieb bez príslušného povolenia:

Za týmto účelom má už stavebný úrad spísaný prehľad stavieb: „Stavebný úrad vyhotovil zoznam nepovolených reklamných stavieb, teda reklamných stavieb na odstránenie, v zmysle ktorého bude Mesto následne odstraňovať reklamné stavby,“ informuje správa o plnení uznesení.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu