Pri cestovaní v MHD alebo vstupe do nemocnice či obchodu je od dnešného dňa povinný respirátor


Foto: Pri cestovaní v MHD alebo vstupe do nemocnice či obchodu je od dnešného dňa povinný respirátor

Od dnes 20. septembra 2021 prechádza okres Žilina do červenej fázy COVID automatu, čo automaticky znamená sprísňovanie protipandemických opatrení. Jedným z nich je opätovné zavedenie povinnosti nosenia respirátora bez výdychového ventilu v interiéroch.

Táto povinnosť teda platí v obchodoch, nákupných centrách, zdravotníckych zariadeniach aj vo vozidlách mestskej a prímestskej autobusovej dopravy či vo vlakoch. V exteriéri je povinné prekrytie horných dýchacích ciest v prípade, ak je vzdialenosť od ostatných osôb menšia než 2 metre.

„Upozorňujeme, že zdravotnícke zariadenie je každý deň v roku potenciálne infekčným prostredím, a je preto veľmi dôležité dodržiavať opatrenia vyplývajúce z aktuálnej epidemiologickej situácie. Chránime tak spoločne seba, svojich blízkych, našich pacientov i personál,“ uvádza žilinská nemocnica na sociálnej sieti.

Ľudia majú povinnosť používať respirátor alebo obdobný prostriedok (vždy bez výdychového ventilu) spĺňajúci minimálnu klasifikáciu FFP2 (podľa normy STN EN 149+A1). Rúška, šatky alebo iné obdobné spôsoby zakrytia horných dýchacích ciest a úst nebudú akceptované.

Povinnosť používať respirátor vo vozidlách MHD sa nevzťahuje na:

  • deti do 6 rokov veku
  • osoby so závažnými poruchami autistického spektra
  • osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu