Poslanci Žilinskej župy vlastnia obchodný dom, krbovisko či sokolovňu. Minuloročné priznania zverejnia do konca mesiaca


Foto: Poslanci Žilinskej župy vlastnia obchodný dom, krbovisko či sokolovňu. Minuloročné priznania zverejnia do konca mesiaca Foto: ilustračné - pixabay.org

Zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov prikazuje vybraným inštitúciám a samosprávam zverejňovať majetkové priznanie volených predstaviteľov, týka sa to aj poslankýň, poslancov a predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja.

Žilinská župa si túto povinnosť pravidelne plní a jednotlivé majetkové priznania sú dostupné v podsekcii komisií k zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja. Posledným oznámeným rokom je kalendárny rok 2019, preto sme zisťovali, kedy bude môcť verejnosť sledovať majetkové pomery volených zastupiteľov za uplynulý rok. Udiať by sa tak malo podľa hovorkyne najneskôr do konca mesiaca:

„Ústavný zákon neukladá komisii lehotu na zverejnenie oznámení. V rámci zaužívanej praxe budú výpisy za rok 2020 zverejnené najneskôr do 30. 9. 2021 tak, ako obvykle každý rok po zasadnutí komisie na ochranu verejného záujmu po septembrovom zasadnutí zastupiteľstva,“ potvrdila za župu Lucia Lašová.

V priznaní za rok 2019 uvádza väčšina poslancov Žilinského samosprávneho kraja príjem z funkcie poslanca približne na úrovni 10 000 eur. Avšak v prípadoch, kedy poslanec zároveň vykonáva inú platenú verejnú funkciu, má nárok len na plat vo výške minimálnej mzdy z druhej a každej ďalšej funkcie. Aj preto mal bývalý predseda ŽSK Juraj Blanár v oznámení za rok 2017 uvedený ročný príjem z výkonu funkcie na úrovni 4 361,55, keďže zároveň pôsobil ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.

Zákon neukladá lehotu na zverejnenie

Najčastejšie vykazujú poslankyne a poslanci medzi majetkom byty, domy, pozemky, osobné automobily, úspory či stavebné parcely. Medzi menej tradičné ohlásené majetky patrí obchodný dom, krbovisko alebo športová hala-sokolovňa.


Ústavný zákon prikazuje poslancom a iným vybraným verejným predstaviteľom podávať písomné oznámenie za predchádzajúci kalendárny rok vždy do 30. apríla, prípadne v roku, kedy sa ujali funkcie, do 30 dní od tohto dňa. Vďaka novele zákona pripadla od minulého roku povinnosť ohlásenia aj poslancom miest a obcí. Hoci mali byť majetkové priznania zverejnené už v lete, stále sa tak neudialo.

V oznámení majú verejní predstavitelia ohlásiť svoje majetkové pomery, teda najmä vlastníctvo nehnuteľností a hnuteľných vecí, ktoré presahujú 35-násobok minimálnej mzdy. V prepočte ide o sumu približne nad 20-tisíc eur.

Ako pred časom upozornila nezisková organizácia Transparency International, zverejnenie trvá mestu Žilina a ďalším iným už vyše roka. Nezisková organizácia to označila za porušenie zákona, hoci predstavitelia samospráv sa vo vyjadreniach bránia, že zákon im neukladá lehotu, v ktorej majú byť oznámenia zverejnené.

V praxi by podľa takéhoto výkladu zákona stačilo zverejniť oznámenia napríklad o sto rokov, čím by došlo ale k znemožneniu výkonu verejnej kontroly predstaviteľov v čase, kedy funkciu vykonávajú. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu