AKTUÁLNE: Od pondelka je okres Žilina v červenom stupni, s ním aj Bytča a Martin


Foto: AKTUÁLNE: Od pondelka je okres Žilina v červenom stupni, s ním aj Bytča a Martin

Epidemiologická situácia v súvislosti s koronavírusom sa opäť zhoršuje, čo má za následok aktualizáciu regionálnej charakteristiky Covid automatu a to, že od budúceho týždňa, pondelka 20. septembra 2021, budú všetky okresy v Žilinskom kraji najmenej v stupne ostražitosti, teda oranžovej farby.

Tri okresy - Žilina, Bytča a Martin, ktoré spolu susedia, sa budú nachádzať v prvom stupni ohrozenia červenej farby. Bytča je už dnes zaradená v tomto pásme, Žilina a Martin sa tam presunie až od pondelka. V prípade Žiliny dosiahla sedemdňová incidencia prípadov na 100 000 obyvateľov hodnotu 125, z nich bola približne štvrtina pod 18 rokov.

Zaočkovanosť v regióne nad 50 rokov je pritom 62,8 percenta, čo je viac ako v susednom Martine alebo Bytči.  V prvom stupni ohrozenia červenej farby tak budú musieť Žilinčania aj Martinčania akceptovať ďalšie sprísnenie opatrení.

Pri reštauráciách znamená najvoľnejší režim “základ” len okienkový predaj

Napríklad pri hromadných podujatiach bude pri režime kompletne zaočkovaný povinný zoznam účastníkov, v základnom režime sa ich bude môcť zúčastniť len 10 osôb. V prípade, že si organizátor zvolí variant OTP, teda očkovaní - testovaní - po prekonaní, môže využiť maximálne 25 percent kapacity, ak nie je určiteľná kapacita do 150 osôb.

Od budúceho týždňa si nezacvičia nezaočkované osoby bez toho, aby absolvovali test, keďže v základnom móde budú fitnescentrá zakázané. Rovnako to platí pre wellness, aquaparky či kúpele aj bazény a plavárne.

V službách zostane obmedzenie na úrovni maximálne jedného zákazníka na 15 metrov predajnej plochy obchodu. V prípade, že by si reštaurácie zvolili najmenej prísne základné fungovanie, povoľuje sa im len okienkový predaj a rozvoz.


Pri režime OTP sa oproti oranžovej charakteristike nič nezmení - v interiéroch budú môcť byť 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, pričom medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Pre taxikárov pribudne povinnosť dezinfikovať po každom klientovi.

Spôsob výpočtu COVID automatu sa zmení, pozitivita u detí bude hrať menšiu rolu

Vláda Slovenskej republiky dnes na rokovaní schválila aj návrh aktualizácie metodiky Covid automatu (oficiálne Alert systému pre monitorovanie vývoja pandémie a prijímanie opatrení proti SARS-CoV-2). V ňom upravila pomer incidencií medzi jednotlivými vekovými skupinami, pričom najmä pri deťoch do 18 rokov zohľadnila nižšie riziko hospitalizácie a preto im priradila nižšiu váhu.

Úprava váh incidencií zjemní hodnotenie okresov približne o 15 percent. Zároveň dáva aktualizácia regionálnym úradom verejného zdravotníctva možnosť rozhodnúť o neuplatnení pravidla pre susediace okresy, ktoré hovorí o tom, že rozdiel medzi nimi nesmie byť vyšší ako 1 stupeň Covid automatu: 

„Možnosť pre RÚVZ rozhodnúť o neuplatnení pravidla pre susediace okresy v odôvodnených prípadoch minimálne prepojených okresov, prípade dominantného výskytu prípadov v opačnej strane okresu vo vyššom stupni varovania.“ 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu