Na dvoch miestach v Žiline vyznačia cyklotrasy, ulica Cyrila a Metoda dostane oficiálne parkovacie miesta


Foto: Na dvoch miestach v Žiline vyznačia cyklotrasy, ulica Cyrila a Metoda dostane oficiálne parkovacie miesta Foto: ilustračné

Cyklistická verejnosť sa v Žiline čoskoro dočká dvoch nových úsekov, na ktorých budú vyznačené cyklotrasy. Prvým z nich je jazdný pruh na ulici Univerzitná až Cesta k Paľovej búde o dĺžke vyše 435 metrov, kde vznikne protismerný jazdný pruh pre cyklistov, oddelený od automobilového.

„Ide o jednosmernú komunikáciu, ktorá začína pri vjazde do areálu Žilinskej univerzity, pri budove AS. Cyklopruh smeruje na ul. Pod Hájom/Veľký diel, kde je ukončený v križovatke. Cyklopruh je oddelený dvoma súvislými čiarami šírky 0,25m a na pruhu sú vyznačené piktogramy cyklistu so šípkami na zelenom podklade v rozmedzí každých 20 metrov,“ popisuje projekt k zákazke na vyznačenie jazdného pruhu.

Vyznačením dôjde k prepojeniu jednotlivých cyklotrás a umožneniu cyklistom presúvať sa po vyznačenej ceste. Iniciatívu mesta víta občianske združenie MULICA, ktoré sa v Žiline dlhodobo venuje mobilite a zlepšeniu podmienok pre cyklodopravu:


„Na ulici Univerzitná pôjde o oficiálne povolenie vjazdu cyklistov smerom od križovatky ulíc Univerzitná a Pod hájom popri univerzitnom areáli k ulici Vysokoškolákov v existujúcej jednosmernej ceste,“ dopĺňa Marián Gogola z OZ Mulica.

Druhou zamýšľanou zmenou je zmena organizácie dopravy na ulici Sv. Cyrila a Metoda, ktorá má rešpektovať automobilovú, cyklistickú, verejnú aj statickú dopravu v predmetnej lokalite. Vďaka vyznačeniu tu pribudne nový spôsob vedenia cyklotrasy vo forme cyklistického pruhu na obidvoch stranách ulice. Pribudne aj značenie parkovacích miest:

„Tu sa zoficiálni súčasný stav, kde pre parkujúce autá v ľavom pruhu vzniknú parkovacie miesta, taktiež pribudne pre cyklistov vyhradený jazdný pruh a zakáže sa parkovanie na moste, ako aj na nebezpečných úsekoch, kde sa nelegálnym parkovaním bráni prejazdu vozidiel MHD a znižuje výhľad na križovatky,“ vysvetľuje dôvod pre zmeny Marián Gogola. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu