Žilina je od pondelka v oranžovej farbe, prevádzky si volia z troch režimov. Najprísnejšie podmienky volí minimum


Foto: Žilina je od pondelka v oranžovej farbe, prevádzky si volia z troch režimov. Najprísnejšie podmienky volí minimum Foto: ilustračné

V súvislosti sa zhoršením regionálnej charakteristiky Covid automatu vstúpil od včerajšieho dňa, pondelka 13. septembra 2021, žilinský okres do oranžovej farby. Tá reprezentuje stupeň ostražitosti a na základe tejto zmeny dochádza k niekoľkým úpravám a opatreniam, ktoré vydal vyhláškou hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Naďalej je povinné nosenie rúšok v interiéri a na hromadných podujatiach v exteriéri. V prípade škôl pokračuje v materských, základných a stredných školách výučba v prezenčnej forme v zmysle školského Covid automatu. Výučba na vysokých školách funguje prezenčnou formou s obmedzenou kapacitou.

Majitelia prevádzok si musia zvoliť podľa nariadení v automate jednu z foriem, v ktorej fungujú - základ, očkovaní+testovaní+po prekonaní (OTP) alebo kompletne zaočkovaní. V meste Žilina prevažujú formy základ alebo OTP, variant kompletne zaočkovaní vylučuje z okruhu potenciálnych zákazníkov stále vysoké percento ľudí. Pre obchody, služby a nákupné centrá platí obmedzenie maximálne jedného zákazníka na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu.

Aktuálne platné opatrenia pre stupeň ostražitosti – oranžovú farbu Covid semaforu 

Reštaurácie – ponúkajú svoje služby za dodržania podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si prevádzkovateľ zvolí: základ – terasy do 10 osôb, otvorenie minimálne 50 % stien, režim OTP – v interiéri 4 osoby pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 m rozostupy medzi stolmi, terasy bez obmedzení, kompletne zaočkovaní – v interiéri 4 osoby pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 m rozostupy medzi stolmi, terasy bez obmedzení.

Ubytovacie zariadenia – otvorené za dodržania podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si prevádzkovateľ zvolí: základ – zakázané, OTP – ubytovanie bez obmedzení, reštaurácie v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, terasy bez obmedzení, wellness – max. 50 % kapacity alebo do 1 000 osôb.

Fitness – povolené za dodržania podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si prevádzkovateľ zvolí: základ – max. 10 osôb, OTP – max. 20 osôb alebo 15 m2 na osobu, kompletne zaočkovaní – bez limitu.


Wellness, aquapark a kúpele (nie zo zdrav. indikácie) – otvorené za dodržania podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si prevádzkovateľ zvolí: základ – zakázané, OTP – max. 50 % kapacity alebo max. počet osôb 1 000, kompletne zaočkovaní – bez limitu.

Bazény a plavárne – otvorené za dodržania podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si prevádzkovateľ zvolí: základ – zakázané, OTP – max. 50 % kapacity, kompletne zaočkovaní – bez obmedzení.

Športové súťaže a tréningy (limity pre športovcov) – povolené s dodržaním podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si prevádzkovateľ zvolí: základ – max. 50 športovcov, s povinným zoznamom účastníkov, OTP – max. počet športovcov 200 v interiéri a 400 v exteriéri, kompletne zaočkovaní – bez obmedzení.

Hromadné podujatia – povolené s dodržaním podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si organizátor zvolí: základ – v interiéri sedenie na 25 % a v exteriéri na 50 % kapacity, max. však do 200 osôb v exteriéri a do 100 osôb v interiéri, na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50 osôb, s povinným zoznamom účastníkov, obmedzenia podľa príslušného semaforu, OTP – v interiéri sedenie na 25 % a v exteriéri na 50 % kapacity, pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 1 000 osôb v exteriéri a do 500 v interiéri, kompletne zaočkovaní – bez limitu.

Bohoslužby – povolené s dodržaním podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si organizátor zvolí: základ – v interiéri sedenie na 25 % a v exteriéri 50 % kapacity, max. však do 200 osôb v exteriéri, do 100 v interiéri, na státie v exteriéri do 100 a v interiéri do 50, s povinným zoznamom účastníkov, OTP – v interiéri sedenie na 25 % a v exteriéri 50 % kapacity, pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 1 000 osôb v exteriéri a do 500 v interiéri, kompletne zaočkovaní – bez limitu.

Obrady (sobáš, krst, pohreb, a pod.) – povolené s dodržaním podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si organizátor zvolí: základ – v interiéri sedenie na 25 % a v exteriéri na 50 % kapacity, maximálne však do 200 osôb v exteriéri a do 100 osôb v interiéri, na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50 osôb, s povinným zoznamom účastníkov, OTP – v interiéri sedenie na 25 % a v exteriéri na 50 % kapacity, pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 1000 osôb v exteriéri a do 500 v interiéri, kompletne zaočkovaní – bez limitu.

Svadby, kary, oslavy, večierky a HP v prevádzkach verejného stravovania – povolené s dodržaním podmienok pre jednotlivé formy vstupov, ktoré si organizátor zvolí: OTP – max. 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri, s povinným zoznamom účastníkov, resp. podľa príslušného semaforu, kompletne zaočkovaní – max. 100 osôb v interiéri a 200 v exteriéri, s povinným zoznamom účastníkov, resp. podľa príslušného semaforu.    


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu