Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemickej situácie budú zrušené viaceré podujatia v Žiline


Foto: Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemickej situácie budú zrušené viaceré podujatia v Žiline Foto: ilustračné

Mesto Žilina z dôvodu zhoršujúcej sa epidemickej situácie ruší viaceré kultúrne a športové podujatia, ktoré sa mali uskutočniť v nasledujúcich dňoch. Od pondelka 13. septembra je Žilinský okres v Covid automate zaradený v oranžovej fáze, čo znamená stupeň ostražitosti.

„Dôvodom prijatých opatrení samosprávy je aj to, že pri súčasnom nastavení preventívnych opatrení v jednotlivých fázach Covid automatu nie je schopná zabezpečiť ich stopercentné dodržiavanie,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Zrušené budú nasledovné podujatia:

  • Deň zdravia (16. 9.)
  • Žilina žije (24. 9.)
  • Festival seniorov a Kapustný deň (30. 9.)
  • Deň s mestom (1. 10.)
  • Beh pre najmenších (1. 10.)
  • Zaži ulicu inak (21. 9.)
  • Veľká jesenná cyklojazda (22. 9.)

Podujatia Primátorská kvapka krvi a Žilinská plavecká štafeta plánované na štvrtok 16. septembra sa rušiť nebudú a uskutočnia sa.

Zhoršenie postavenia Žilinského okresu v Covid automate spôsobili taktiež nové pravidlá, podľa ktorých môžu byť susedné okresy len o jeden stupeň v lepšej fáze oproti susediacemu rizikovejšiemu okresu. Od aktuálneho týždňa bol okres Bytča preradený do 1. stupňa ohrozenia, ktorý v Covid automate signalizuje červená farba.

Regionálni hygienici navyše avizujú, že pri zachovaní súčasného epidemického trendu sa dá v budúcom týždni očakávať preradenie Žilinského okresu do červenej fázy (1. stupeň ohrozenia).



Aktuálne pravidlá Covid automatu hromadným podujatiam neprajú

Podľa aktuálne platných pravidiel môže samospráva zorganizovať podujatie bez obmedzení výlučne pre osoby, ktoré sú plne očkované. V režime OTP je určená kapacita do 1 000 osôb pri akcii v exteriéri a do 500 účastníkov v interiéri. V prípade sedenia môžu byť vnútorné priestory naplnené na 25 % kapacity, pri vonkajšej akcii na 50 % kapacity.

Pri organizácii podujatia v režime „základ“ môže byť v jednom čase na podujatí v exteriéri maximálne 200 osôb, vo vnútorných priestoroch 100 osôb. V prípade sedenia môže organizátor využiť kapacitu na 25 % v prípade interiéru, v exteriéri môže byť naplnenosť na 50 % kapacity. Ak budú účastníci počas akcie stáť, vo vonkajších priestoroch ich môže byť 100 a vo vnútorných iba 50.

Organizátor je ale povinný zabezpečiť zoznam účastníkov. Vymenované obmedzenia upresňuje príslušný semafor a určujú sa aj na základe plochy priestoru konania podujatia.

Ministerstvo zdravotníctva SR informovalo, že pri zmene farby sa okrem počtu pozitívnych prípadov berie do úvahy napríklad aj zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov. Čím viac očkovaných v tejto skupine okres má, tým bude väčšia šanca, že sa posunie do lepšej farby a aj napriek väčšiemu počtu ochorení COVID-19 v ňom budú platiť miernejšie opatrenia.

Fázy Covid automatu zohľadňujú okrem počtu prípadov ochorenia za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov aj komplexné zhodnotenie epidemickej situácie v okrese (trend nárastu ochorenia, splnenie kritéria minimálneho počtu testov, pozitivita testov, šírenie v populácii, charakter ohnísk, vekovo špecifická dynamika a podobne).

Uvoľňovanie a sprísňovanie opatrení sa od 8. februára riadi Covidovým automatom, ktorý zaviedol päť farieb rizikovosti okresov:

  • zelená (monitoring)
  • oranžová (ostražitosť)
  • červená (1. stupeň ohrozenia)
  • bordová (2. stupeň ohrozenia)
  • čierna (3. stupeň ohrozenia).

Od pondelka 13. septembra platí aktualizovaný Covid automat, podľa ktorého je desať okresov červených - v prvom stupni ohrozenia. Ďalších 47 okresov je oranžových - v stupni ostražitosti a zvyšných 22 okresov zostáva v zelenej fáze.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina