Novovysadené stromy na Solinkách a trvalkové záhony budú v Žiline operatívne zalievať podľa potreby


Foto: Novovysadené stromy na Solinkách a trvalkové záhony budú v Žiline operatívne zalievať podľa potreby Foto: ilustračné - pixabay

V uplynulých mesiacoch nastala na žilinskom sídlisku Solinky masívna výsadba nových stromov. V júni vysadili 250 stromov vrátane troch vzácnych Cercidovníkov japonských, ktoré prispejú k zlepšeniu kvality života na žilinskom sídlisku. Krátko po vysadení ale obyvatelia upozornili na to, že v niektorých lokalitách majú stromy nedostatok závlahy a v dôsledku toho schnú.

Mesto Žilina pri sadení využilo inovatívne zavlažovacie vaky, ktoré majú zabezpečiť dostatok vlahy. S týmto projektom sa zapojilo aj do súťaže pod gesciou rezortu životného prostredia do 3. ročníka súťaže Enviromesto. Pri niektorých stromoch však vaky vyschli a neplnili tak svoj pôvodný účel.

Vyriešiť problém so zavlažovaním, ktorý dočasne suplovali samotní obyvatelia, častokrát bez presnej znalosti potreby objemu vody jednotlivých drevín, pomôže nový externý dodávateľ. Ten bude operatívne reagovať na potreby novo vysadených stromov na Solinkách aj trvalkových záhonov, ktoré sa vyskytujú na viacerých miestach v Žiline.

Vďaka podpísanej zmluve spred niekoľkých dní bude vedieť mesto operatívne objednávať zalievanie vodou spolu s naplnením hydrovakov o objeme 50 litrov na jeden kus dreviny, a takisto závlahy trvalkových záhonov v objeme 10 litrov na meter štvorcový.

Trvalkové záhony v Žiline pribudli napríklad na uliciach Nešporova, Legionárska, Predmestská alebo Fándlyho. Rovnako rozkvitli aj kruhové objazdy pri plavárni, obchodnom dome Dubeň a obchodnom dome Kaufland.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu