Žilinský Park Ľudovíta Štúra je najkrajším na Slovensku, rozhodli o tom záhradní a krajinní architekti


Foto: Žilinský Park Ľudovíta Štúra je najkrajším na Slovensku, rozhodli  o tom záhradní a krajinní architekti Foto: Mesto Žilina

Park Ľudovíta Štúra v Žiline je najkrajším na Slovensku. Rozhodli o tom záhradní a krajinní architekti, ktorí hodnotili prihlásené diela v rámci celoslovenskej súťaže Záhrada, park a detail roka 2020. Do šiesteho ročníka podujatia Spoločnosti pre záhradnú a krajinnú tvorbu bolo prihlásených celkovo 19 diel.

Park v mestskej časti Žiliny na Bôriku prešiel od roku 2016 komplexnou rekonštrukciou, ktorá rozšírila ďalšie možnosti oddychu pre všetky vekové kategórie v Žiline. Celková investícia z rozpočtu mesta bola 1,66 mil. eur a na jej významnej časti sa sumou vo výške 560-tisíc eur podieľala aj Nadácia Kia Slovakia.

V parku bola vybudovaná gabiónová protihluková stena, ktorá ho oddeľuje od cestnej komunikácie na Tajovského ulici. Vo veľkom rozsahu bolo zrekonštruované a rozšírené verejné osvetlenie a pribudol aj nový mobiliár v podobe 100 nových lavičiek a 13 stolov. V rámci obnovy sa uskutočnili aj sadové úpravy, zaviedla sa bezplatná WiFi sieť a taktiež vybudovala nová fontána.

Pri revitalizácii bolo zasadených viac ako 200 stromov a 1 900 kríkov. Život do parku priniesli i nové kvetinové záhony. Hydroosevom boli založené kompletne nové trávniky na ploche viac ako tri hektáre. Úprava zelene bola navrhnutá tak, aby vyhovovala napríklad nadšencom piknikov či zábavným hrám v prírode.

V parku sa dokončila spevnená plocha okolo sochy Ľudovíta Štúra a inštalovali sa pitné fontánky i prvky pre športovanie a zábavu. Po odstránení pôvodných smetných nádob boli vo vyššom počte umiestnené nové. Svoje miesto v parku si našli i majitelia psov, pre ktorých bola vybudovaná verejne prístupná plocha s viacerými prvkami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina