Obec Strečno vyhlásila mimoriadnu situáciu, dôvodom je narušenie skalného brala


Foto: Obec Strečno vyhlásila mimoriadnu situáciu, dôvodom je narušenie skalného brala Foto: ilustračné

Na území obce Strečno došlo k narušeniu ďalšieho skalného brala, samospráva preto vyhlásila v stredu 8. septembra od 15:00 hod. mimoriadnu situáciu. Riziko svahovej deformácie hrozí na ulici Lesná, ktorá sa nachádza v oblasti neďaleko hradu a frekventovanej cesty prvej triedy.

K vyhláseniu mimoriadnej situácie pristúpilo vedenie obce v záujme ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov. Ohrozené územie bolo vyznačené bezpečnostnou páskou a dopravným značením. Vstup do priestoru je zakázaný príslušnými informačnými tabuľami.

„Počas obdobia ohrozenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti budú vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia, činnosti nevyhnutné na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti a opatrenia na záchranu života, zdravia a majetku,“ uvádza sa vo vyhlásení obce.

Podľa zverejneného dokumentu bude musieť samospráva vykonať sanačné práce, ktorých cieľom bude rizikové bralo zaistiť proti ďalšej deformácii.


Na území Žilinského kraja došlo nedávno k zrúteniu skalného brata vo Vrátnej, kde museli nasadiť ťažkú techniku, ktorá sprejazdnila cestu. Zosuv skál na vozovku skomplikoval situáciu aj obyvateľom na Orave. Žilinská župa tam následne zrealizovala sanáciu a kompletnú rekonštrukciu vozovky.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu