V druhom kvartáli rástli platy najviac zamestnancom v Žilinskom kraji. Menej zarábajú len v dvoch iných krajoch


Foto: V druhom kvartáli rástli platy najviac zamestnancom v Žilinskom kraji. Menej zarábajú len v dvoch iných krajoch

Priemerná nominálna mzda v 2. štvrťroku 2021 stúpla medziročne vo všetkých 19 sledovaných odvetviach slovenského hospodárstva, platy zamestnancov sú podľa štatistiky Štatistického úradu Slovenskej republiky vyššie i oproti druhému kvartálu roku 2019, teda obdobiu pred pandémiou. V regiónoch by mali najvyššie zvýšenie cítiť práve obyvatelia Žilinského kraja:

„Spomedzi regiónov sa priemerná nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila vo všetkých krajoch, až na jeden región rasty prekonali úroveň 10 %. Najvyššie relatívne prírastky boli v Žilinskom (o 13,8 %) a Prešovskom kraji (o 13,4 %). Najnižší rast o 7, 4 % bol v Bratislavskom kraji, ale v tomto regióne je priemerná mzda dlhodobo vysoko nad priemerom celého hospodárstva SR, aktuálne dosiahla 1 467 eur,“ informujú analytici úradu.

Zdroj: Štatistický úrad SR

Priemerná nominálna mzda v Žilinskom kraji podľa štvrťročného štatistického výkazníctva prvýkrát v tomto roku prekonala hranicu tisíc eur, a nachádza sa na úrovni 1044 eur. V roku 2020 si počas druhého kvartálu v priemere našli zamestnanci na výplatnej páske 917 eur. Rok predtým to bolo 966 eur.


Žilinský kraj ale stále zaostáva za priemerom Slovenska, kedy sa priemerná nominálna mesačná mzda vyšplhala až na hodnotu 1202 eur. Lepšie ako v našom kraji zarábajú ľudia v Trnavskom, Trenčianskom, Bratislavskom, Banskobystrickom aj Košickom kraji. Horšie zárobky sú len v Nitrianskom a Prešovskom kraji.

Najnižšie mzdy sa stále vyskytujú v ubytovacích a stravovacích službách, ktoré pre pandémiu výrazne klesali a teraz narástli späť na hodnoty približne pred pandémiou. Najviac si polepšili pracovníci v zdravotníctve a sociálnej pomoci, kedy rast ich miest zaznamenal za dva roky hodnotu 23 percent. 

Aj po očistení od oficiálne deklarovanej inflácie rástli na Slovensku mzdy rýchlo: „Reálna mzda po zohľadnení miery inflácie medziročne vzrástla o 8,1 %. Sezónne očistená priemerná mzda sa oproti predchádzajúcemu obdobiu (1. štvrťroku 2021) zvýšila o 1,4 %,“ uzavrel Štatistický úrad Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu