Okres Bytča bude od pondelka v prvom stupni ohrozenia, do oranžovej prechádza okres Žilina a ďalšie


Foto: Okres Bytča bude od pondelka v prvom stupni ohrozenia, do oranžovej prechádza okres Žilina a ďalšie Foto: Zdroj: Palickap, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Common

V súvislosti s aktuálnym vývojom ochorenia novým koronavírusom dôjde od budúceho týždňa opäť k zmene regionálnych charakteristík Covid automatu, zo Žilinského kraja bude na tom najhoršie Bytča, ktorá sa z druhého stupňa znamenajúceho ostražitosť presunie do tretieho stupňa červenej farby, značiaceho prvý stupeň ohrozenia.

Aktuálne sú v oranžovom stupni ostražitosti aj okresy Dolný Kubín, Tvrdošín a Kysucké Nové Mesto. Tie si od pondelka zachovajú tento status, zo Žilinského kraja k nim pribudnú okresy Čadca, Martin, Turčianske Teplice a Žilina. Od 13. septembra budú jedinými zelenými okresmi v Žilinskom kraji Ružomberok a Námestovo.

Okresná charakteristika vyjadruje dynamiku ochorenia na danom území a do jej výpočtu vstupuje sedemdňová incidencia prípadov, teda ich počet za 7 dní prepočítaný na stotisíc obyvateľov okresu, aj komplexné lokálne zhodnotenie epidemiologickej situácie regionálnymi hygienikmi. Susedné okresy sa pritom nemôžu líšiť o viac ako 1 stupeň.

Zároveň je podstatným faktorom výpočtu zaočkovanosť v okrese v populácii nad 50 rokov. V stupni, v ktorom sa bude Bytča nachádzať od budúceho pondelka, bude pri hromadných podujatiach povinné viesť zoznam účastníkov, rovnako ako pri svadbách, karoch, oslavách či večierkoch a bohoslužbách.


Športové súťaže budú v okrese Bytča povolené len pre režimy kompletne zaočkovaný alebo OTP, rovnako sa bez testu nedostanú osoby ani do fitness centier, wellness či aquaparkov a kúpeľov.

K dnešnému dňu je v okrese Bytča zaočkovaných 39 percent z možnej populácie, vo veku nad 50 rokov je plne zaočkovaných 53 percent ľudí. V Žiline je zaočkovanosť najvyššia spomedzi regiónu, na úrovni 47 percent. Nad 50 rokov je zaočkovaných 62 percent obyvateľov.

V celom Žilinskom kraji pribudlo za uplynulý deň 72 pozitívne testovaných osôb pri vyše 58-tisíc vykonaných PCR testoch. Za celé obdobie bolo v kraji identifikovaných už viac ako 108 tisíc pozitívne testovaných osôb. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu