Stávkovým kanceláriam a hazardu sa počas koronakrízy darilo, rozpočet Žiliny to už nepocíti


Foto: Stávkovým kanceláriam a hazardu sa počas koronakrízy darilo, rozpočet Žiliny to už nepocíti Foto: ilustračné - pixabay.org

Uplynulý rok patril z pohľadu investícií do hazardu na Slovensku k historicky rekordným, keďže vďaka pandémii koronavírusu boli na istý čas kamenné pobočky zatvorené a online stávkovanie sa tak stalo jedinou možnosťou hrania. Obmedzenie niektorých voľnočasových aktivít spôsobilo zvýšenie záujmu o túto formu trávenia času.

Hoci väčšina odvetví hospodárstva pre koronavírus trpela a vykazovala znížené výkony, pri herných a stávkových kanceláriách to úplne tak neplatilo. Potvrdzujú to aj informačné správy Štatistického úradu Slovenskej republiky ohľadom tržieb za vlastné výkony a tovar vo vybraných odvetviach. Napríklad na záver roku 2020 informovali, že hazard narástol z pohľadu tržieb počas jesenných mesiacov o vyše štvrtinu:

„Najväčší prepad tržieb naďalej pretrvával v činnostiach cestovných agentúr a kancelárií, v októbri dosiahli len štvrtinu objemu tržieb minulého roka. Darilo sa herniam a stávkovým kanceláriám, tržby druhý mesiac po sebe presiahli minuloročný objem o viac ako štvrtinu, v októbri sa zvýšili o 25,3 %.“ 

Peniaze už neodvádzajú mestám a obciam

Hoci hazard a stávkové hry predstavujú spoločenský problém a môžu častokrát viesť k patologickým javom či zničeniu sociálneho života jednotlivca, ktorý im prepadne, príjmy z odvodov predstavovali v minulosti nezanedbateľnú súčasť mestského rozpočtu Žiliny.


A to najmä vďaka tomu, že spoločnosť Tipsport má sídlo v Žiline. Preto časť odvodov putovala práve do mestského rozpočtu. Nová právna úprava umožnila samosprávam bojovať s hazardom výraznejšie či vznikli vďaka nej legálne online kasína, pre mestský rozpočet však mala negatívny dopad.

V roku 2019 získala mestská kasa z hazardných odvodov rekordných 2,8 milióna eur, a minulý rok ďalšie vyše dva milióny eur. V aktuálnom rozpočtovom pláne pre tento rok je suma naprojektovaná na 300 tisíc eur.

Dôvodom je spomínaná novela zákona o hazardných, hrách ktorá presmerovala vybrané odvody preč z obecných a mestských rozpočtov. Sľubné výsledky stávkových kancelárií a prevádzkovateľov hazardných hier tak Žilinčania nepocítia vo forme nárastu nedaňových príjmov v rozpočte.

Za prvé dve tretiny aktuálneho roka videla Žilina na odvodoch z hazardu len približne 133-tisíc eur, čo potvrdil aj hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. Po zmene už neodvádza do rozpočtu peniaze dovtedy suverénne najväčší prispievateľ:

„Príjem mesta Žilina z odvodu z hazardných hier za obdobie od 1. 1. do 31. 8. 2021 je vo výške 133 184,64 eur.  Spoločnosť Tipsport za uvedené obdobie neuhradila žiadny odvod z hazardných hier do rozpočtu mesta Žilina,“ potvrdil hovorca.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu