V Brodne bojujú s vandalizmom: Koše v potoku, rozbité osvetlenie aj sklo lampy či na aute


Foto: V Brodne bojujú s vandalizmom: Koše v potoku, rozbité osvetlenie aj sklo lampy či na aute Foto: čitateľ

Obyvatelia mestskej časti Žiliny Brodno musia v posledných mesiacoch strpieť zvýšený počet prejavov vandalizmu. Napríklad v máji sme informovali o tom, že neznámy páchateľ nahádzal elektrické kolobežky poskytovateľa Bolt do rieky Brodnianka.

V uplynulých dňoch sa nám čitatelia sťažovali na ďalšie prejavy vandalizmu ako prevrátené nádoby na separovaný zber, ktoré rovnako skončili v potoku, alebo rozbité sklá na lampách či poškodené zábradlie:

„Vandali vyčíňali znovu na brodňanskej zastávke, spolu šesť kontajnerov skončilo v potoku. Plus v smere do Vrania je vytrhnuté zábradlie. Je treba to riešiť a osadiť kameru alebo niečo podobné,“ napísal nám obyvateľ Brodna, ktorý poslal aj fotografiu.

Prejavy vandalizmu vníma aj poslanec za volebný obvod, do ktorého spadá Brodno, Ján Pažický: „Začiatkom minulého týždňa, hneď ráno, občania videli v potoku prevrátené nádoby na separovaný zber a prevrátené zábradlie v podchode. Keďže v Brodne bývam, videl som to aj ja. Uvedené skutočnosti som nahlásil určenému pracovníkovi Mestskej polície pre náš volebný obvod a na vecne príslušný odbor Mestského úradu, kde mi prisľúbili, že bude vykonaná obhliadka a navrhne sa riešenie.“ 


Len týmto vandalizmus nekončil: „V uvedenom čase došlo aj k rozbitiu svietidla verejného osvetlenia na ul. Sadovej (nahlásil som na príslušné telefónne číslo porúch VO) a rozbitiu skiel na odstavenom vozidle na ul. Sadová. Aj tu som informoval mestskú políciu. Takže šarapatia nám tu vandali,“ konštatuje poslanec Pažický. 

Mestskú políciu Žilina preto požiadal o zvýšenú hliadkovú činnosť v areáli základnej školy a v okolí miestnych pohostinstiev, najmä po záverečnej. K zlepšeniu situácie by mohla prispieť aj monitorovacia technika, aká sa nachádza na niektorých sídliskách v Žiline: 

„Riešením by bolo namontovanie kamier mestskej polície na vytipované miesta - snažím sa na meste presadiť, aby v každej mestskej časti volebného obvodu č.8 bola namontovaná aspoň jedna kamera. Pomohlo by aj, keby sa občania nebáli nahlasovať prípady vandalizmu na políciu v čase, kedy sa práve dejú. Občania však majú obavy, aby sa vandali nedozvedeli, kto podnet nahlásil, a preto radšej nekonajú,“ uzatvoril miestny poslanec Ján Pažický.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu