Chatky rybárov pri Vodnom diele chcú zbúrať


Foto: Chatky rybárov pri Vodnom diele chcú zbúrať Foto: regionamalafatra.sk

Malé chatky na pravej strane Vodného diela Žilina sú v ohrození, mesto Žilina plánuje ich odstránenie. Majitelia týchto objektov si fakt, že pri vodnom diele môžu stáť drobné stavby, prispôsobili a z prenosných unimobuniek vytvorili dočasné chatky bez prevného základu. Na takéto stavby nie je potrebné stavebné povolenie, stačí si splniť ohlasovaciu povinnosť.

Tú si majitelia splnili, mesto sa im v stanovenej lehote k ich podaniam nevyjadrilo. Práve tu nastal problém - majitelia považovali neaktivitu mesta za znak toho, že neexistujú žiadne prekážky pre umiestnenie takýchto objektov a môžu začať s ich výstavbou. Úradnici sa po rokoch ozvali a chatky plánujú zbúrať - pokladajú ich za čierne stavby. „Nebolo vydané žiadne povolenie, treba ich preto odstrániť,“ povedal pre portál Pluska.sk primátor Žiliny Igor Choma.

Dočasné stavby a súkromný pozemok

Pod petíciu proti zrušeniu chatiek sa už podpísalo 22 rybárov, niektorí z nich disponujú aj súdnoznaleckým posudkom o dočasnej stavbe. Pre iných je miesto a lokalita viac ako len sezónny relax, napríklad Viera Halamová má k miestu silnejšie puto ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. „Naša chata je na súkromnom pozemku po manželových rodičoch. Ja som sa zasa narodila v dome, ktorý stál na dne vodného diela. Viažu nás tu spomienky na detstvo. Veľmi na tomto mieste lipneme,“ uviedla nahnevaná Viera Halamová (56) pre portál Pluska.

Vývoj situácie okolo chatiek budeme sledovať a priebežne o ňom informovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: pluska.sk