Žilinská univerzita v Žiline začína ponúkať vegánske jedlá ako súčasť denného menu


Foto: Žilinská univerzita v Žiline začína ponúkať vegánske jedlá ako súčasť denného menu Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) sa stala súčasťou projektu s názvom Zelená jedáleň, ktorú zastrešuje občianske združenie Slovenská vegánska spoločnosť. Študenti a zamestnanci sa tak môžu tešiť na pestrú ponuku rastlinných jedál, ktoré sú chutné, zdravé a navyše s nižšou ekologickou stopou.

Zdravý životný štýl je celosvetovým trendom, medzi študentami je stále obľúbenejšia zdravá vegánska strava, a to najmä vďaka zdravotným či environmentálnym benefitom. UNIZA podporuje jedinečné nápady a s chuťou sa zapája do inšpiratívnych projektov. Projektu Slovenskej vegánskej spoločnosti Zelená jedáleň dala „zelenú“ a s príchodom študentov začne univerzitná jedáleň pravidelne variť čisto rastlinnú stravu.

V dennom menu na univerzite budú rastlinné jedlá určené stravníkom všetkých vekových kategórii, nielen vegetariánom a vegánom alebo ľudom s bezlaktózovou či bezlepkovou diétou. Kuchyňa na akademickej pôde sa modernizuje, chce vyjsť v ústrety všetkým, pre ktorých je zdravie a uvedomelá budúcnosť dôležitá, rovnako ako ich vlastné zdravie a zdravie planéty.

Klasické jedlá a recepty v rastlinnom prevedení

Súčasťou projektu bol aj workshop vegánskeho varenia s profesionálnymi kuchármi spoločnosti Bidfood Slovakia, v rámci ktorého naučili personál Stravovacieho zariadenia Nová menza (SZ Nová menza UNIZA) pripraviť klasické recepty z jedální v rastlinnej verzii. 

Napríklad jedlá ako šošovicové čevapčiči, segedínsky guláš, cícerový paprikáš, ale aj recepty zahraničných kuchýň: chilli sin carne, Fregula Sarda, stir fry s hlávkovou kapustou, či sladké kokosové pepitky s avokádom, ovocný relish a levanduľovým sirupom.


Zdroj: UNIZA

Súčasťou workshopu boli aj inšpiratívne kuchárske brožúrky Recepty z jedného hrnca a Recepty na 5 týždňov. Nechýbala ani degustácia Lunter hotových jedál: tofu praženica, koložvárska kapusta a špagetová zmes, ako aj rastlinná alternatíva mäsa značky Garden Gourmet, v podobe Sensational klobása, Veggie rezančeky a Sensational burger. 

Študentov čaká zmodernizovaná menza

SZ Nová menza prešla najväčšou modernizáciou, otvorením dvoch nových výdajných pultov pod názvom Front Cooking Center (FCC) – pult so zdravým jedlom a Fresh & Tasty – pult, kde sa pripravujú špeciality z cestovín priamo pred zákazníkom. Vybavenie kuchyne bolo z časti modernizované novým technologickým zariadením, ktoré umožňuje prípravu aj náročných jedál s bohatšou ponukou a s celkovým skvalitneným procesom prípravy jedál. 

„Nová menza ponúka denné menu zostavené z 8 výživných a ľahko stráviteľných jedál (6 teplých, 2 studené vo forme šalátu, výrobky studenej kuchyne a dezerty vlastnej výroby). Od septembra 2021 rozširuje ponuku o čisto rastlinné obedové menu zo Zelenej jedálne. Nová menza poskytne všetkým ešte viac pestrosti a spokojnosti zo starostlivo pripraveného výberu jedál,“ povedala Anna Ďatková, riaditeľka SZ Nová menza UNIZA. 

Zdroj: UNIZA

Stravovacie zariadenie Nová menza UNIZA podáva čerstvé, výživné a chuťovo vyvážené jedlo podľa vlastných noriem. O tom, že sa vyrovná kvalitnej strave v reštauráciách niet pochýb. Nová menza hostila pravidelne stovky ľudí z vonkajšieho mimo - univerzitného prostredia pri príležitosti plesov alebo iných podujatí. V roku 2017 rekonštruovala kuchyňu a zaviedla nové technológie, ktoré uľahčujú a skvalitňujú celkový proces prípravy jedla. 

Do projektu Zelená jedáleň sa doteraz okrem UNIZA pridalo 11 slovenských univerzít. Spustenie projektu na UNIZA bolo umocnené aj podpisom Memoranda o porozumení a vzájomnej spolupráci medzi Žilinskou univerzitou v Žiline a Slovenskou vegánskou spoločnosťou. Cieľom memoranda je vzájomná podpora v snahe dosiahnuť pravidelné zaraďovanie rastlinných jedál do jedálnička v stravovacom zariadení univerzity.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita v Žiline