V Žiline vedú niekoľko súdnych sporov pre nelegálne reklamné stavby


Foto: V Žiline vedú niekoľko súdnych sporov pre nelegálne reklamné stavby Foto: ilustračné

Príjem mestského rozpočtu z prenájmu pozemkov pod reklamné zariadenia je mizerný, na území mesta sa nachádza niekoľko stoviek až tisíc reklamných stavieb a zariadení, ktoré zhoršujú kvalitu života obyvateľov. Ich celkový aktualizovaný počet má zmapovať pasportizácia, ku ktorej spracovaniu zaviazali samosprávu poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Vďaka tomu by mala radnica aj verejnosť poznať celkový počet reklamných zariadení a stavieb, a následne môcť efektívnejšie zabezpečovať ich odstránenie. Zlepšenie vyjednávacej pozície samospráv pri boji s reklamnými agentúrami priniesla aj nedávna novela zákona.

Nad rámec toho žilinská radnica v máji vyzvala všetky podnikateľské subjekty aj verejnosť k tomu, aby nevyužívali veľkoplošné reklamné plochy typu billboard či iné formy, ktoré vizuálne znehodnocujú mesto. Najhoršia situácia s bilbordmi a reklamnými zariadeniami či stavbami je na ulici Košická, kde ich je aktuálne zaevidovaných takmer 300 kusov. Vysoký počet reklám sa nachádza aj na ulici Vysokoškolákov či Na Horevaží.

Podľa informácií hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka dnes vedie samospráva štyri súdne spory o odstránení reklamných stavieb, niektoré z nich roky. Radnica deklaruje snahu vysporiadať končiace zmluvné vzťahy férovo, nie vždy sa stretne s rovnakou reakciou na opačnej strane:


„Príkladom je nájomná zmluva na pozemky, stavby či miestne komunikácie za účelom výstavby a prevádzkovania stavieb pre reklamu a reklamných zariadení so spoločnosťou euroAWK spol. s r.o., ktorá po 15 rokoch skončila 1. marca 2017. Mesto následne 28. marca 2017 podalo žalobu na súd, v ktorej sa domáhalo odstránenia reklamných stavieb na svojich pozemkoch. Po takmer štyroch rokoch Okresný súd v Žiline 20. mája tohto roku rozhodol, že má spoločnosť euroAWK odstrániť na vlastné náklady 25 kusov veľkoplošných reklamných panelov a 52 kusov citylight vitrín. Spoločnosť euroAWK sa voči rozhodnutiu odvolala, a tak súdny spor pokračuje. Okrem uvedeného súdneho sporu vedie mesto s uvedenou spoločnosťou ešte ďalšie dva súdne spory o vydanie bezdôvodného obohatenia za užívanie mestských pozemkov, ktoré sú na Okresnom súde Bratislava II a Bratislava III. V oboch veciach nebolo dodnes rozhodnuté,“ dodal Miškovčík.

Štvrtý spor vedie Žilina s inou spoločnosťou: „V súčasnosti mesto vedie súdny spor, ktorý súvisí s odstránením reklamných stavieb, aj s obchodnou spoločnosťou NUBIUM, s.r.o.“ dodal hovorca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu