Žilinská župa dnes vo Viedni prezentuje výstavu Čarovné Čičmany žilinského fotografa Ivana Köhlera


Foto: Žilinská župa dnes vo Viedni prezentuje výstavu Čarovné Čičmany žilinského fotografa Ivana Köhlera Foto: ilustračné - pixabay

Dnes sa v rakúskom hlavnom meste Viedeň koná výstava Čarovné Čičmany s fotografiami žilinského umelca Ivana Köhlera. Na slávnostnej vernisáži ju v Slovenskom inštitúte vo Viedni okrem autora konceptu otvoria žilinská županka Erika Jurinová a starostka obce Iveta Michalíková.

Putovnú výstavu si budú môcť návštevníci pozrieť od 31. augusta do 15. septembra. Výstava mapuje unikátne fotografie od začiatku 70-tych rokov 20. storočia, keď sa v Čičmanoch konali folklórne slávnosti pri príležitosti 700-stého výročia založenia obce. Po 50-tich rokoch prepája modernú fotografiu a pohľad na čičmianske znaky - Čičmany inak.

V rámci výstavy vznikol i unikátny film o tejto rázovitej obci, jej súčasťou sú okrem fotografií aj obrazy. Na podujatí sa bude premietať i film o potenciáli cestovného ruchu v kraji a Slovenský inštitút vo Viedni získal unikátnu grafiku zobrazujúcu slávne čičmianske motívy, ktorá bude i po skončení výstavy trvalo umiestnená na priečelí jeho sídla vo Viedni.



Hlavným zámerom výstavy je nielen zvýšiť návštevnosť regiónu, ale predovšetkým priblížiť vznik tejto ornamentiky a tiež predstaviť  región, z ktorého špecifický biely dekor na hnedom pozadí pochádza. „Čičmiansky motív preslávil Slovensko na celom svete v podobe národnej symboliky na viacerých olympiádach či na svetovej výstave EXPO Miláno v roku 2015. V zahraničí však len málokto vie, čím je čičmiansky dekor taký ojedinelý a výnimočný,“ povedal riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.  

Pre Žilinský kraj ide už o druhú výstavu putovného charakteru, ktorú pripravil a financoval. Prvá vznikla v roku 2016 v spolupráci s Považským múzeom v Žiline a venovaná je fenoménu drotárstva. Od svojho vzniku bola už niekoľkokrát úspešne odprezentovaná doma i v zahraničí, napríklad v Českej republike a Poľsku.

V obci Čičmany župné Považské múzeum v Žiline zriaďuje expozíciu, tzv. Radenov dom, ktorý ročne navštívi približne 20 tisíc návštevníkov. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK