Mestské divadlo v Žiline začína jubilejnú 30. sezónu ekologickým krokom


Foto: Mestské divadlo v Žiline začína jubilejnú 30. sezónu ekologickým krokom Foto: ilustračné - wikipedia.org

V poradí už 30. divadelnú sezónu zahajuje Mestské divadlo Žilina dôležitým a zodpovedným rozhodnutím minimalizovať tlačené výstupy. Divadelníci sa tak pridávajú k inštitúciám, ktoré šetria životné prostredia a obmedzujú tlačenú formu propagácie a informovania.

„Od tejto sezóny minimalizujeme tlačené výstupy a prechádzame s mesačným programom do online priestoru. V tejto súvislosti sme sa rozhodli vzdať aj divadelného merchu. Ide o zásadné gesto k 30. výročiu, s cieľom vytvorenia zelenšieho divadla. K tejto koncepcii prispeje aj realizácia projektu Zelená strecha, ktorá by mala byť dokončená v roku 2023,“ informuje o novinkách žilinské divadlo.

Na rôznych miestach v Žiline, kde sa zvykol nachádzať tlačený mesačný program či leták, budú k dispozícii nálepky s QR kódom, ktorý odkazuje na vždy aktuálny program Mestského divadla Žilina. Jednoduchú verziu mesačného programu nájdu diváčky a diváci aj na webovej stránke a môžu si ju pre vlastné potreby doma vytlačiť.

Takto by mohla vyzerať strecha žilinského divadla. Zdroj: divadlozilina.eu

Ak nemajú k dispozícii smart telefón alebo internetové pripojenie, program im na požiadanie vytlačia aj v pokladnici divadla. Aj výročnú sezónu zdobí dramaturgia s dôrazom na repertoár súčasných textov, ktoré divadlo uvádza v slovenskej premiére:

„To znamená, že ich na Slovensku doposiaľ nikto neinscenoval. Výnimkou nebude ani 30. sezóna, v ktorej pripravuje Mestského divadlo Žilina štyri nové inscenácie. Psychologický thriller Thomasa Melleho Naše fotky o sexuálnom zneužívaní na cirkevnej internátnej škole, inšpirovaný skutočnou udalosťou na internátnej škole Aloisiuskolleg v Bonne, divadlo uvedie v réžii Eduarda Kudláča 30. októbra 2021. Súčasná adaptácia románu Leva Nikolajeviča Tolstého Anna Karenina od popredného nemeckého dramatika a režiséra Armina Petrasa v réžii Mariána Amslera bude mať premiéru 15. januára,“ pozýva divadlo.

Dňa 26. marca 2022 uvedie adaptáciu Tolstého Kreutzerovej sonáty aj z pohľadu jeho manželky Sofie Tolstej, a to v réžii Pavla Viechu. Záver sezóny bude patriť komédii dánskej autorky Astrid Saalbachovej v čisto ženskom obsadení z kaderníckeho salóna. Jej Kaderníčky v réžii Eduarda Kudláča budú mať premiéru 28. mája 2022. Podrobnejšie informácie o pripravovaných tituloch si nájdete na webe divadla.


Pokladnica divadla bude opäť otvorená od pondelka 30. augusta v pracovných dňoch od 15:30 do 18:00 a vždy hodinu pred predstavením.

Septembrový program divadla otvárajú komédie. V sobotu 11. septembra je v programe situačná komédia Neznášam ťa!. Vznikla na konci prvej vlny pandémie v réžii Michala Tomasyho a prináša množstvo nečakaných humorných zvratov. Patrí medzi jeden z najnavštevovanejších komediálnych titulov v repertoári. V úlohe Thea sa namiesto Braňa Bača predstaví nový člen súboru Michael Vrzala.

V novom obsadení si diváci a diváčky môžu pozrieť aj gansterskú komédiu o partičke mafiánov s echt expresívnym jazykom Triky, fet a makači, ktorá je v programe 18. septembra. Objavia sa v nej všetci traja noví členovia umeleckého súboru – Peter Martinček, Adam Herich aj Michael Vrzala.

Ideálnu príležitosť, ako spoznať nové tváre umeleckého súboru divadla, prináša aj obnovená premiéra inscenácie hry Lucy Prebble Vedľajšie účinky v sobotu 25. septembra. Inscenácia je postavená na štyroch plnokrvných postavách a ponúka herecký koncert Ady Juhásovej, Michala Kolejáka, Natálie Fašánkovej a Petra Martinčeka. Nový typ divadelného zážitku ponúka vizuálne atraktívna inscenácia Bezzubatá, ktorá je ako jedna z desiatich nominovaná na Cenu Grand Prix festivalu Nová dráma/New Drama 2021 v októbri v Bratislave. V žilinskom divadle je v programe 30. septembra.

Na základe semaforu pre kultúrne podujatia, v snahe zabezpečiť čo najbezpečnejšie prostredie a vzhľadom na rýchle šírenie delta variantu ochorenia COVID-19 hrá Mestské divadlo Žilina v režime OTP - očkovaní, testovaní a tí, čo COVID-19 prekonali.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mestské divadlo Žilina