Štyri okresy v Žilinskom kraji od budúceho týždňa prepnú do oranžovej farby COVID automatu


Foto: Štyri okresy v Žilinskom kraji od budúceho týždňa prepnú do oranžovej farby COVID automatu Foto: NCZI

Kým tento týždeň sú ešte všetky okresy Žilinského kraja v zelenej farbe, indikujúcej okresný stupeň 1 (monitoring), už od budúceho pondelka 6. septembra dôjde v štyroch okresoch k zhoršeniu regionálnej charakteristiky COVID automatu.

Okresy Bytča, Kysucké Nové Mesto, Dolný Kubín a Tvrdošín sa prepnú do okresného stupňa 2 s oranžovou farbou. V Tvrdošíne a Dolnom Kubíne je sedemdňová incidencia nových prípadov na úrovni 28 zo 100 tisíc obyvateľov, V Kysuckom Novom Meste je parameter na úrovni 36 a okres Bytča je na tom najhoršie s hodnotou až 55 nových prípadov za 7 dní na stotisíc obyvateľov.

Do okresnej charakteristiky, ktorá vyjadruje dynamiku ochorenia na danom území, sa započítava sedemdňová incidencia prípadov, zaočkovanosť okresu aj komplexné lokálne zhodnotenie epidemiologickej situácie epidemiológmi z regionálnych úradov verejného zdravotnícta. 

Zaočkovanosť rizikovej populácie zohráva podstatnú rolu

Štyri okresy Žilinského kraja sa pre kombináciu týchto faktorov dostanú do stupňa ostražitosti. Ako bolo prezentované pri zmene výpočtu algoritmu okresného skoré Covid automatu, do výslednej hodnoty výrazne vstupuje aj zaočkovanosť rizikovej populácie v okrese:


„Zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov veku v úrovni nad 55% upravuje stupeň Covid Automat o 1 stupeň nadol za každých ďalších 10% plne očkovaných osôb. Prvá úprava smerom nadol nastáva pri 65% plnej zaočkovanosti tejto populácie.“ 

Zdroj: ÚVZ, NCZI, IZA

V stupni ostražitosti sa budú školy riadiť v prezenčnej výučbe podľa školského semaforu na základe vyhlásenia o bezpríznakovosti. Vysoké školy budú môcť fungovať prezenčne s obmedzením do 100 osôb alebo 400 osôb pri zvolení systému “Očkovaní, testovaní alebo po prekonaní” (OTP) či 1000 plné očkovaných.

Internáty budú dostupné iba pre žiakov a študentov s prezenčnou výučbou, pričom covid automat opäť odporúča využiť systém OTP. V základnom režime budú môcť v obchodoch byť maximálne zákazníci v prepočte jeden na 15 metrov predajnej plochy.

Pre oranžové okresy bude platiť aj sprísnenie návštev v reštauráciach, v režime OTP budú môcť byť v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, pričom medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Exteriér bude naďalej bez obmedzení. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu