V Žiline sa objavili podvodné inzeráty s prácou balenia rúšok, podvodníci využívajú aj napadnuté účty


Foto: V Žiline sa objavili podvodné inzeráty s prácou balenia rúšok, podvodníci využívajú aj napadnuté účty Foto: ilustračné - unsplash

Pandemickú situáciu sa nezdráhajú využiť ani podvodníci na obohacovanie sa. Ako nás upozornil čitateľ Maroš, v týchto dňoch zdieľajú v rôznych skupinách na sociálnej sieti, zameraných na ponuky práce v Žiline, fiktívnu ponuku balenia rúšok. Inzeráty pridávajú aj pod inými identitami z účtov, ktoré boli predtým ukradnuté.

To je aj prípad čitateľa Maroša: „Dnes sa mi pravdepodobne niekto nabúral do účtu a začal pod mojim menom šíriť podvodný inzerát, rovnako sa dostal aj do stránok kde mám administratorské alebo komentátorske povolenia a pridal inzerát aj v mene týchto stránok, rovnaká vec sa dnes stala aj jednej mojej kamarátke.“

V texte inzerátu je ponúkané údajné balenie rúšok na doma s výnosom až do 800 eur mesačne, ako kontaktná osoba je uvedené vymyslené meno s doktorským titulom MUDr. Osobám, ktoré sa ozvú na daný inzerát so záujmom o prácu, je následne práca ponúkaná pod podmienkou, že vopred zaplatia určitý poplatok.

Vďaka využívaniu napadnutých účtov je ale možné, že časť obetí uverí dôveryhodnosti inzerátu práve vďaka tomu, že ju zdieľa reálny profil. Napadnutý čitateľ sa dozvedel o tom, že pod jeho menom niekto rozposiela falošné inzeráty len vďaka jeho známej:


„Známa, ktorá sa ozvala na spomenutý inzerát, ma kontaktovala s otázkou, či je to vierohodné, nakoľko od nej pýtajú peniaze. Vďaka tomu som sa o tom včas dozvedel a všetko čo som našiel zverejnené z môjho profilu som zmazal,“ dodáva čitateľ. Pri odpovedaní na pracovné ponuky preto buďte obozretní a v žiadnom prípade neuhrádzajte poplatky vopred.

V uplynulých dňoch sa v Žiline objavili aj tradiční letní podvodníci pravdepodobne rumunského pôvodu s vymyslenou zbierkou pre sluchovo postihnuté osoby. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu