Žilinská radnica pri obstaraní webu porušila finančnú disciplínu, kontrolórky namietajú aj 'jedinečnosť' dizajnu


Foto: Žilinská radnica pri obstaraní webu porušila finančnú disciplínu, kontrolórky namietajú aj 'jedinečnosť' dizajnu

Obstaranie nového webového sídla a mobilných aplikácií pre platformy Android a iOS pre mesto Žilina spôsobilo v apríli rozruch, keďže webová a mobilné aplikácie neboli dodané včas. Pôvodne mali fungovať už od prvého dňa aktuálneho roku. Spôsob obstarávania vyvoláva pochybnosti, napríklad samotná súťaž na výber firmy trvala len 7 pracovných dní.

Prihlásili sa do nej spoločnosti, ktoré sú alebo boli rôznym spôsobom prepojené. Hoci niektorí poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline bez znalostí fungovania trhu označili celú zákazku za predraženú, v skutočnosti je cena za dielo primeraná a problém pri jeho obstaraní spočíva v iných aspektoch.

V spojitosti s neobvykle krátkou časovo lehotou na predloženie ponuky je prekvapivá informácia, že víťazná spoločnosť bola pred vyhlásením súťaže prezentovať možnosti nového webového sídla priamo na meste.

Nový mestský web Žiliny je do veľkej miery zhodný s riešením, ktoré využíva napríklad Banská Bystrica. Primátor Žiliny potvrdil, že pozná bývalého šéfa IT sekcie v Banskej Bystrici a zaujímal sa o to, kto im riešenie vytváral:

„Je normálne, že sme mali záujem s týmito ľuďmi konať, tá prezentácia tu prebehla, tak ako prebiehajú desiatky prezentácií rôznych firiem v rôznych oblastiach, čiže je to úplne normálne a ja absolútne odmietam, že by sme v takomto zmysle potom postupovali pri nastavovaní verejného obstarávania,“ uviedol v rozprávanie k problematike nového webu na zasadnutí s poslancami primátor Peter Fiabáne.

Na tom istom zasadnutí schválili mestskí poslanci kontrolu zo strany mestských kontrolórov, tá mala preveriť niekoľko skutočností. Okrem iného aj to, že dielo nebolo dodané úplne a včas v kompletnej podobe. Ako sme upozornili, v takom prípade by došlo k porušeniu finančnej disciplíny. K rovnakému záveru teraz dospeli aj mestské kontrolórky, ktorých správa o výsledku kontrol v týchto dňoch putuje na rokovania komisií.


„Dielo ako celok nebolo odovzdané tak, ako bolo dohodnuté v čl. 4 ods. 1 zmluvy, uhradením faktúry za dielo tak došlo k nedodržaniu zmluvných podmienok a zároveň k porušeniu finančnej disciplíny § 31 ods. 1 písm. k) Zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,“ konštatujú kontrolórky mesta Žilina.

Za nedostatok označili kontrolórky tiež nesúlad zmluvných požiadaviek na jedinečnosť, inovatívnosť a kreatívnosť dizajnu. Veľmi podobné weby má už niekoľko miest: „Dizajn webového portálu nie je možné považovať za jedinečný z dôvodu, že rovnaký, resp. veľmi obdobný dizajn už bol dodávateľom v minulosti použitý pre iných klientov (napr. mesto Levoča a mesto Banská Bystrica).“ 

Pokutu 15 tisíc eur chceli zaplatiť dodaním externalít navyše

Správa o výsledku kontrol v tomto prípade ukazuje aj postup mesta Žilina, ktoré najskôr uzatvorilo dohodu o urovnaní, aby následne po neuhradení finančnej zábezpeky vo výške 20 000 eur zo strany dodávateľa MVI Technology od nej odstúpilo a zaslalo výzvu na zaplatenie zmluvnej pokuty vo výške 15 000 eur.

Dodávateľ sa voči vyrubenej pokute bránil tým, že mesto ako objednávateľ opakovane menilo stratégiu implementácie či požadovalo desiatky úprav na mieru, a on musel čakať na dodanie obsahu. Kontrolórky nevedeli vyhodnotiť relevantnosť týchto dôvodov, keďže dodávateľ nepodložil tvrdenia. Namiesto zaplatenia pokuty sa snažil odškodniť mesto ponúknutím doplnkových funkcií systému bezplatne. Žilinská radnica takýto postup odmietla v liste začiatku júna a vyzvala MVI Technology k zaplateniu pokuty:

Mesto Žilina má povinnosť rešpektovať podmienky nastavené vo verejnom obstarávaní, a preto nie je možné započítať pokutu dodaním funkcionalít mimo zmluvy. Preto trváme na vyrubenej zmluvnej pokute a žiadame jej bezodkladné uhradenie v plnej výške. V prípade neuhradenia zmluvnej pokuty si mesto Žilina bude uplatňovať svoje nároky vyplývajúce z nesplnenia zmluvných povinností z Vašej strany súdnou cestou.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu