Škody po júlovej vetrovej kalamite na Liptove ďalej stúpajú, aktuálne ide o 130 tisíc kubíkov dreva


Foto: Škody po júlovej vetrovej kalamite na Liptove ďalej stúpajú, aktuálne ide o 130 tisíc kubíkov dreva Foto: ilustračné

V noci zo stredy 14. na štvrtok 15. júla sa Liptovom a Horehroním prehnal silný vietor, ktorý vyvrátil stovky stromov. Počas vetrovej kalamity bol vyvrátený objem približne 160 tisíc metrov kubických dreva. Iba na Liptove predstavuje celkový rozsah škôd objem 130 tisíc kubíkov.

„Náš závod môže zatiaľ spracovať 98 tisíc kubíkov padnutej drevnej hmoty, na základe vydaných podnetov zo strany orgánov ochrany prírody sa nemôže spracovať takmer 8 500 tisíc m3 a ďalšie kalamitné drevo s objemom 4 tisíc kubíkov nemožno spracovať, keďže padlo v biotope hlucháňa. Na stanovisko zástupcov ochrany prírody čakáme v prípade ďalších 22 tisíc kubíkov,“ podotýka riaditeľ Odštepného závodu Liptovský Hrádok Peter Korenko.

Ide o ihličnaté porasty so zastúpením smreka, smrekovca a jedle, s vekom približne 50 rokov a viac. Štyridsať percent z celkového objemu kalamity tvoria zlomy, kde je znehodnotená najkvalitnejšia časť kmeňa. Šesťdesiat percent tvoria vývraty.


„Následky vetrovej kalamity štátny podnik odstraňuje pomocou lesnej techniky UKT, LKT, ale aj s pomocou lanovkových systémov, a to vzhľadom na náročnosť terénu. Spracovanie pomiestnej kalamity zabezpečujú furmani s koňmi,“ zdôrazňuje vedúci Lesnej správy Malužiná Ján Vrbenský.

Zákon ukladá štátnemu podniku spracovať kalamitu do šiestich mesiacov od jej vzniku. Štátny podnik musí o spracovanie kalamity požiadať Štátnu ochranu prírody, v tomto prípade ide o Národný park Nízke Tatry. Týka sa to porastov v druhom aj treťom stupni ochrany prírody.

Tam, kde dostal štátny podnik kladné stanovisko, už následky kalamity spracúva. Na Liptove je spracovaných viac ako 12 tisíc metrov kubických dreva.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: LESY Slovenskej republiky, š.p.