Žilina sa zapojila do národnej súťaže Enviromesto 2021. Súťaží aj s projektom zavlažovacích vakov


Foto: Žilina sa zapojila do národnej súťaže Enviromesto 2021. Súťaží aj s projektom zavlažovacích vakov

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky vyhlásilo tretí ročník súťaže Enviromesto 2021. Žilinská samospráva sa so svojimi projektami v oblasti ekológie a environmentalistiky zapojila aj v tomto roku. Mesto tento rok súťaží s jedenástimi projektami v dvoch hodnotených oblastiach.

Prvé sú z oblasti Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra. Radnica do tejto kategórie prihlásila šesť projektov, ktoré sa týkajú výsadby nových drevín či cibuľovín, revitalizácie verejného priestranstva na sídlisku Hliny I, ako aj ďalších 23 plôch.  Celková suma realizovaných projektov je viac ako 358 000 eur. 

V súťaži sa mesto uchádza o cenu aj s projektom umiestnenia zavlažovacích vakov k novej výsadbe drevín, ktoré boli počas letných horúčav prázdne a museli ich napĺňať samotní občania.

Žilina sa o ocenenie uchádza aj v oblasti Ochrana ovzdušia, do ktorej prihlásila 5 projektov. Tie sú zamerané najmä na oblasť ekologických foriem dopravy a ide o nasledovné projekty: vybudovanie úseku cyklotrasy H2 Solinky - Centrum 1. úsek, doplnenie kamerového systému, verejného osvetlenia a wi-fi pripojenia na pump-trackovej dráhe na Vodnom diele, monitorovanie dopravy v meste s využitím senzorických zariadení, komplexná rekonštrukcia zastávkových bodov MHD v meste Žilina, nabíjacia stanica pre elektromobily pri Mestskom úrade v Žiline.

Projekty v celkovej hodnote 2 178 000 eur umožňujú budovať kvalitnú a modernú dopravnú infraštruktúru, ktorá zvyšuje komfort používania alternatívnej dopravy (bicykle, MHD) a pomáha tak chrániť ovzdušie.


„Som veľmi rád, že sa nám na pôde mesta darí zavádzať do praxe rôzne projekty zamerané na oblasť ekológie či environmentalistiky a pomáhame tak zlepšovať kvalitu života pre jeho obyvateľov. O to viac ma teší, keď si tieto zmeny všíma i odborná verejnosť, ktorá dokáže oceniť našu neustálu snahu a prácu na skvalitnení a ochrane prostredia, v ktorom žijeme,“ dodal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

O ocenenia zabojuje 16 prihlásených samospráv v jednotlivých súťažných oblastiach:

  • Prechod na zelené hospodárstvo
  • Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra
  • Ochrana ovzdušia
  • Adaptácia a zmierňovanie dopadov zmeny klímy

Mestá sa mohli do súťaže zaregistrovať od 1. júna do 31. júla, pričom prihláseným projektom a aktivitám dominujú témy mobility - cyklotrasy či zeleného hospodárstva - kompostovanie a budovanie dažďových záhrad.

V súčasnosti sa pripravuje hodnotenie zapojených samospráv. O ocenených a víťazovi rozhodne odborná hodnotiaca komisia zložená z odborníkov envirorezortu a zo zástupcov partnerských organizácií. Samotné hodnotenie má dve etapy. Začiatkom septembra sa uskutoční 1. kolo hodnotenia, v ktorom sa na základe doručených prihlášok určia ocenenia v jednotlivých súťažných oblastiach.

Následne sa koncom mesiaca v 2. kole hodnotenia predstavia cez prezentácie aj samotné prihlásené mestá, z ktorých komisia určí víťaza. Titul Enviromesto 2021 je prestížnym ocenením, ktoré odzrkadľuje pozitívny, hodnotný a invenčný prístup samosprávy k starostlivosti o mestské životné prostredie.

Vyhlásenie výsledkov súťaže a slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v priebehu októbra počas konferencie Životné prostredie miest a environmentálna regionalizácia SR. Pre súťažiacich sú pripravené vecné a finančné ocenenia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina