Od polnoci sa v Žilinskom kraji očakávajú búrky s intenzívnymi lejakmi, SHMÚ varuje aj pred povodňami


Foto: Od polnoci sa v Žilinskom kraji očakávajú búrky s intenzívnymi lejakmi, SHMÚ varuje aj pred povodňami

Na území Žilinského kraja sa v pondelok 23. augusta od polnoci očakáva výskyt búrok, ktoré môžu byť sprevádzané krúpami a prívalovými zrážkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa platnú pre všetky okresy v kraji, jej trvanie je do 10:00 hod.

Podľa meteorológov je pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, na našom území len malá. Môžu však s nimi byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 km/h.

Intenzita búrkových sprievodných javov je v tejto ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.


„Pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ spresňuje SHMÚ.

Meteorológovia vydali aj hydrologické výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa, tie platia v celom Žilinskom kraji. Hydrologické výstrahy majú zatiaľ najnižší prvý stupeň.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity (PA). Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ informuje SHMÚ na svojom webe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ