Čerpadlá v podjazde na Solinkách opäť nefungovali, počas búrky vypadol hlavný istič


Foto: Čerpadlá v podjazde na Solinkách opäť nefungovali, počas búrky vypadol hlavný istič

V noci z pondelka na utorok 17. augusta zasiahla Žilinský kraj ďalšia silná búrka, ktorá so sebou priniesla intenzívne lejaky. Nepriaznivé počasie sa v Žiline opäť podpísalo pod zatopenie podjazdu diaľničného privádzača. Správca cesty pritom nedávno deklaroval, že komplikácie s nefungujúcim odčerpávaním vody vyriešil.

Počas prvých silných letných búrok, ktoré spôsobili zaplavenie frekventovanej cesty, neboli v prevádzke čerpadlá zabezpečujúce odvádzanie zrážkovej vody do kanalizácie. Systém odčerpávania by v bežných prípadoch mal zvládnuť aj zvýšený nápor zrážok, nakoľko došlo v súvislosti s dostavaním diaľničného privádzača a navýšením objemu dažďových vôd k výmene čerpadiel za výkonnejšie.

Napriek tomu sa aj pri ďalších búrkach voda opäť valila na cestu a nikam neodtekala. Posledné zaplavenie podjazdu na začiatku augusta bolo spôsobené odpojením napájania z dôvodu pochybenia pracovníkov. Podľa SSC sa problém podarilo vyriešiť a funkčnosť odkontrolovať.

„Zatopenie dotknutého úseku vetvy križovatky „Solinky“ dňa 1.8.2021 vzniklo po pochybení pracovníkov zástupcu správcu SZZ križovatky „Solinky“ v majetkovej správe mesta Žiliny, ktorí uvádzali do prevádzky SSZ križovatky z RE, v ktorej máme napájané čerpadlá prečerpávacej stanice. Napájanie našich čerpadiel bolo odpojené. V súčasnosti je zabezpečená ich prevádzka, čo bolo začiatkom tohto týždňa kontrolované,“ uviedol v pondelok 9. augusta Martin Guzi z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest.

Posledná búrka sprevádzaná prívalovými dažďami, ktorá nás zasiahla začiatkom tohto týždňa, znovu ukázala nefunkčnosť technického riešenia zabezpečujúceho odvod zrážkovej vody. Dôvod zlyhania nie je pritom ničím výnimočný: „Čerpadlá boli nefunkčné z dôvodu, že počas búrky vyhodilo hlavný istič v rozvádzači elektriny,“ informoval tento týždeň hovorca Slovenskej správy ciest.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu