V čase zrážky vlaku s autom v Poluvsí bolo zabezpečenie funkčné, ŽSR plánujú doplniť závory


Foto: V čase zrážky vlaku s autom v Poluvsí bolo zabezpečenie funkčné, ŽSR plánujú doplniť závory

Na regionálnej železničnej trati Žilina - Rajec došlo v sobotu 14. augusta 2021 k tragickej dopravnej nehode. Pri zrážke osobného vlaku s osobným autom vyhasli dva ľudské životy. 57-ročný vodič automobilu vošiel podľa polície na železničné priecestie z nezistených príčin. 

V aute sa spolu s mužom prepravovala aj 75-ročná spolujazdkyňa. Obaja pasažieri následkom vážnych zranení na mieste podľahli. Príčiny vzniku dopravnej nehody vyšetruje žilinská polícia, ktorá po udalosti vykonala dychovú skúšku u rušňovodiča s negatívnym výsledkom a zároveň nariadila pitvu nebohého vodiča auta.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) potvrdili, že v čase vzniku nehody ako aj bezprostredne po nej bolo priecestné zabezpečovacie zariadenie (PZZ) v činnosti a teda svietili prerušovane výstražné červené svetlá a ozývala sa akustická výstraha.

Príslušníci polície riadili na priecestiach v Poluvsí premávku krátko po zrážke vlaku s autom. Následne došlo na základe ich pokynu k úplnému vypnutiu zabezpečenia a to až do odstránenia následkov nehody a ukončenia vyšetrovania.

„Po ich opätovnom zapnutí do činnosti bola na obidvoch PZZ (12,880 a 13,733) vykonaná funkčná skúška svetelnej a akustickej výstrahy. Obidve PZZ vykazovali správnu činnosť, tzn. výstražné červené svetlá prerušovane svietili červeným svetlom a akustická výstraha bola funkčná a dobre počuteľná (zvonila),“ potvrdila Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa ŽSR.

Niektorí naši čitatelia v diskusii upozornili, že zvuková signalizácia na trase do Rajeckých Teplíc býva často nefunkčná. Na základe našich otázok preto došlo v stredu 18. augusta 2021 k opätovnej kontrole priecestí vybavených priecestným zabezpečovacím zariadením bez závor. Počas skúšky svetelnej a zvukovej signalizácie sa potvrdila jej plná funkčnosť na všetkých kontrolovaných miestach.


Na ceste prvej triedy I/64 v úseku Žilina - Rajec sú všetky priecestia zabezpečené zariadením so svetelnou aj zvukovou signalizáciou. Ich kontrola sa vykonáva v rámci pravidelnej údržby minimálne v 30 dňovom cykle v zmysle platných predpisov Železníc Slovenskej republiky.

„O vykonaných kontrolách sú vedené zápisy v Záznamníkoch porúch jednotlivých priecestných zabezpečovacích zariadení. Posledná údržba na uvedených kontrolovaných PZZ v dňoch od 23.-26.7.2021). Kontrola prevádzkových stavov uvedených kontrolovaných priecestí je signalizovaná službukonajúcemu dopravnému zamestnancovi v železničnej stanici Lietavská Lúčka, v prípade poruchy je vyrozumený udržujúci zamestnanec,“ doplnila hovorkyňa ŽSR.

Na dvoch ďalších železničných priecestiach trate Žilina - Rajec (km 12,880 a km 13,733) sa v rámci projektu Zvýšenie zabezpečenia priecestí počíta s rekonštrukciou zabezpečovacích zariadení s doplnením o závory. Realizácia by mohla prebehnúť v priebehu tohto alebo budúceho roka, v závislosti od finančných zdrojov.

Pred niekoľkými týždňami bola ukončená kompletná rekonštrukcia priecestia v mestskej časti Bytčica, kde bolo inštalované celkom nové zabezpečovacie zariadenie so závorami a osvetlením.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu