Deti z Bratislavskej sa aktívne zapájajú do spoločných aktivít zbierania a separovania odpadu


Foto: Deti z Bratislavskej sa aktívne zapájajú do spoločných aktivít zbierania a separovania odpadu

Na Bratislavskej ulici v Žiline sa v sobotu 7. augusta uskutočnila spoločná aktivita detí, ktorá bola zameraná na očistu verejného priestoru a osvetu ohľadom triedenia odpadu. S iniciatívou prišla mestská poslankyňa Iveta Martinková, ktorá nedávno privítala niekoľko aktívnych detí na verejnej brigáde v parku na Frambore.

Práve vtedy sa ukázal ich veľký záujem pomôcť zlepšiť čistotu vo svojom okolí. Z tohto dôvodu sa poslankyňa zamerala nielen na ich zapájanie do podobných aktivít ale najmä vzdelávanie. Súbežne s čistením Bratislavskej sa preto uskutočnila aj krátka prednáška.

Deti sa aktivity zúčastnili na základe súhlasu rodičov. Počas jedného dňa pomohli odpratať ďalšie množstvo odpadu v podobe rôznych plastov, obalov od potravín, plechoviek a drobného odpadu. V rámci prednášky získali nové informácie o možnostiach, ako sa vyhnúť vyrábaniu zbytočného odpadu.

Po skončení upratovania bolo pre deti pripravené chutné občerstvenie, ktoré zabezpečila predajňa Do vrecúška. Neboli pritom použité žiadne jednorazové plasty ani obaly. Deti sa zároveň dozvedeli o procese a zmysle separácie odpadu a tiež kolobehu zhodnoteného odpadu.

„Sústavne vynakladáme snahu o zlepšenie pomerov v našom meste. Deti boli fantastické, pri zbieraní separovali. Súčasťou tejto akcie bolo aj prednáška s občerstvením. Deťom bolo povedané niekoľko podstatných faktov, prečo chceme mať v životnom priestore čisto a aké je veľmi dôležité separovať,“ spresnila poslankyňa Martinková.


Podľa poslankyne majú deti obrovský potenciál vplývať  na dospelých a ich bezprostrednosť a úprimnosť sa dá využiť pre dobrú vec.  Aj prostredníctvom takýchto akcií môžu nastať systémové spoločenské zmeny v tejto komunite.

O podobne zamerané aktivity a prácu s deťmi sa snaží na Bratislavskej ulici aj žilinský mestský poslanec Ľubomír Bechný. Cieľom je poskytnutie takej pomoci deťom, ktorá zmení ich ponímanie sveta a svojho domova a naučí ich postupne zvyšovať nároky na čistotu a poriadok vo svojom okolí.

Vďaka tejto činnosti deti pozitívne vplývajú aj na ostatných obyvateľov a svojim príkladným správaním ich motivujú k podobným činom.

„Rómskej komunite sa venujem viacero rokov. S úspechmi i neúspechmi, Špeciálny zmysel dáva venovať sa deťom. Sú vďačné a túžia po pozornosti. Upratovanie s deťmi vymyslela Ivka, bol to pomerne odvážny počin. Prijali ho deti aj ich rodičia z čoho sa veľmi teším. Práve práca s deťmi má veľký význam, dá sa na nej stavať a rozvíjať ju. Určite vymyslíme ďalšie projekty a zapojiť deti do spoločných aktivít,“ uviedol poslanec Ľubomír Bechný.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu