Žilina je bližšie k znižovaniu reklamného smogu. Mesto obstaráva pasport reklamných zariadení


Foto: Žilina je bližšie k znižovaniu reklamného smogu. Mesto obstaráva pasport reklamných zariadení Foto: ilustračné

Príjem mesta Žilina z pozemkov pod bilbordmi je približne 11 tisíc eur ročne, pri pohľade na celkový rozpočet ide o zanedbateľnú sumu. Život v meste komplikuje reklamný smog, ktorý samospráva roky rieši len pomaly. Podľa portálu elektronickej verejnej správy Žiliny je zaevidovaných 2200 reklamných objektov, nezanedbateľná časť reklamných stavieb je však v Žiline postavená načierno.

S tým sa rozhodli bojovať poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline, keď ešte v apríli schválili prípravu pasportu reklamných zariadení. Práve ten aktuálne obstaráva žilinská samospráva, cieľom je nanovo zmapovať stav reklamných stavieb na území mesta. V grafickej časti by mali byť zaznačené stavby identifikované aj podľa nosníka a jedinečného identifikátoru. V tabuľkovej časti bude možné vysledovať aj umiestnenie reklamných stavieb a príslušných vlastníkov nehnuteľností, na ktorých sú.

K reklamným stavbám bude vyhotovená aj fotodokumentácia. Predpokladaná hodnota zákazky bola určená na 25 000 eur bez DPH a lehota na predkladanie ponúk uplynie 24. augusta. Poslanci zároveň na aprílovom zasadnutí požiadali o vypracovanie koncepcie umiestňovania reklamných stavieb v Žiline.

Odstraňovanie nelegálnych aj legálnych reklamných zariadení a celkové znižovanie vizuálneho smogu prebieha v Žiline pomaly, v novembri minulého roku síce odstránili deväť kusov reklamných stavieb, no celý proces začal ešte v roku 2008, kedy bola podaná výpoveď z nájomných zmlúv.


V minulosti sa darilo majiteľom reklamných zariadení špekulatívne brzdiť odstraňovanie a ohýbať zákon, mimo iné aj tým, že sa striedali firmy vlastniace plochy alebo sa bránili argumentom, že reklamná stavba nie je pevne spojená so zemou, čim nemala spĺňať zákonnú definíciu.

Žilinskí poslanci zároveň odhlasovali, že na každé druhé zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline bude predkladaná informatívna správa o počte odstránených reklamných zariadení. Už na budúci mesiac by mali dostať na stôl zoznam všetkých platných nájomných zmlúv na reklamné stavby, ktoré aktuálne žilinská samospráva eviduje. Cieľom je čo najskôr začať s odstraňovaním legálnych aj nelegálnych reklamných zariadení a čistením v Žiline od vizuálneho smogu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu