Na Bôriku bude zóna 30 kilometrov za hodinu, upokojenie dopravy príde zrejme na jeseň


Foto: Na Bôriku bude zóna 30 kilometrov za hodinu, upokojenie dopravy príde zrejme na jeseň Foto: ilustračné

Už na jeseň by sa obyvatelia častí Bôrik a Hliny v Žiline mali dočkať upokojenia automobilovej dopravy, mesto plánuje tento mesiac vyhlásiť verejné obstarávanie. V uplynulom období na stretnutiach s občanmi postupne riešili možné úpravy a pripomienky obyvateľov, ktorí v lokalite žijú a prekáža im vysoká intenzita dopravy.

Niektoré úseky vodiči zvykli využívať počas dopravných špičiek ako trasy, po ktorých je možné vyhnúť sa zápche:

„Na základe požiadaviek občanov a odsúhlaseného postupu s poslancami sa uskutočnili v mesiacoch máj a jún stretnutia s občanmi, z ktorých vyplynuli rôzne požiadavky, ktoré boli predmetom posudzovania, zapracovania do projektovej dokumentácie a schvaľovania na Okresnom dopravnom inšpektoráte Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline v zmysle cestného zákona,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


Mesto predpokladá, že obstarávanie vyhlási ešte tento mesiac a v jeseni začne realizáciu. Nie všetky návrhy ale musia byť nutne zrealizované: „Prebehlo vyhodnotenie všetkých požiadaviek, zapracovanie relevantných do projektovej dokumentácie, ktorá bola následne predložená na dopravný inšpektorát. Mesto môže realizovať iba tie opatrenia, ktoré sú schválené dopravným inšpektorátom, preto nebude možné realizovať všetky návrhy občanov,“ vysvetlil hovorca.

Jednou zo súčastí upokojenia dopravy je aj zmena organizácie dopravy v podobe zjednosmernenia, pribudnú aj fyzické prvky ako vyvýšené priechody pre chodcov, vôbec prvé v meste. Takisto by mali byť osadené spomaľovacie prahy. V súčasnom obojsmernom dopravnom režime ostávajú ulice Sklenára, Papánka, Dilongova a Gabčíkova.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu