Ceny nehnuteľností v Žilinskom kraji naďalej rastú, kvartálne o 4 percentá. Dostupnosť bývania je stále najhoršia


Foto: Ceny nehnuteľností v Žilinskom kraji naďalej rastú, kvartálne o 4 percentá. Dostupnosť bývania je stále najhoršia Foto: ilustračné - pixabay

Ani aktuálna situácia s koronavírusom nezmenila rastúcu tendenciu na trhu nehnuteľností, v Žilinskom kraji stál podľa ponúk realitných kancelárií meter štvorcový v druhom kvartáli aktuálneho roku až 1451 eur. V porovnaní s prvým štvrťrokom ide o nárast o vyše štyri percentá. Medziročne vzrástla cena o viac ako 8 percent.

Národná banka Slovenska (NBS) zverejňuje pravidelne ceny nehnuteľností na Slovensku vrátane členenia podľa krajov, keďže to vyplýva z jej úloh ako člena v Európskom systéme centrálnych bánk. Pri monitorovaní cien nehnuteľností vychádza z databázy Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

„Z praktických dôvodov (primeraný počet záznamov za jednotlivé kraje) sú používané len údaje o priemernej ponukovej cene v EUR/m2. Miera súladu medzi ponukovými a realizačnými cenami závisí od stupňa vývoja trhu s nehnuteľnosťami,“ informuje k metodike banka.

V praxi sa tak reálne ceny môžu líšiť od tých, ktoré sa nachádzajú v inzerátoch a ponukách predajcov, štatistika však potvrdzuje stúpajúci trend ceny nehnuteľností. V dôsledku toho sa stáva bývanie v Žilinskom kraji ešte menej dostupné, podobne je na tom celé Slovensko.


Na 70 metrov štvorcových by ste šetrili viac ako dekádu

Priemerná cena bývania v Žilinskom kraji v prepočte na meter štvorcový predstavuje za druhý kvartál 1 451 eur. Osoba s priemernou mzdou za posledné známe obdobie, teda prvý kvartál 2021, na úrovni 985 eur v hrubom musí na 70 metrov štvorcových vlastného bývania šetriť viac ako osem a pol roka.

Ak by v prepočte figurovala čistá mzda, priemerne zarábajúci človek v Žilinskom kraji má šancu našetriť si na nehnuteľnosť o rozlohe 70 metrov štvorcových v regióne za niečo málo vyše 11 rokov. A to za predpokladu, že by kompletne celú svoju čistú mzdu počas tohto obdobia odkladal.

Národná banka zároveň živí mierny optimizmus v súvislosti s oživením ekonomiky, podľa prognóz sa v roku 2021 môžu zamestnanci tešiť na zvýšenie miezd, ktoré bude kompenzovať nárast ceny nehnuteľností. Ale len čiastočne. Zlou správou je, že podľa centrálnej banky Žilinský kraj naráža na limity dostupnosti bývania:

„Dostupnosť bývania sa vo väčšine krajov preto zhorší menej ako by naznačoval samotný rast cien. Výnimkou je Žilinský kraj, kde by sa mala dostupnosť bývania zhoršiť až nad úroveň indikovanú dlhodobým priemerom. V prípade samotných bytov Žilinský kraj túto hranicu prekročil už minulý štvrťrok,“ informovali analytici Národnej banky Slovenska. Súčasná úroveň kompozitného indexu, ktorý hodnotí vývoj cien bývania a rástol aj tentokrát, je podľa NBS na úrovni existujúceho rizika cenovej korekcie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu