Žilinská nemocnica pokračuje v modernizácii oddelení, urológia dostane nové priestory aj vybavenie


Foto: Žilinská nemocnica pokračuje v modernizácii oddelení, urológia dostane nové priestory aj vybavenie Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Žilinská fakultná nemocnica realizuje počas leta komplexnú rekonštrukciu ďalšieho svojho oddelenia. Vlastnými kapacitami vykonáva modernizáciu dvoch operačných sál na urológii. Urologický pavilón slúžil donedávna na hospitalizáciu pacientov s ochorením COVID-19. Keďže sa situácia zlepšila a nemocnica má novú červenú zónu, začala pripravovať urológiu na návrat do pôvodného režimu.

Nová stála COVID jednotka s lôžkami vrátane kyslíkového zabezpečenia, Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) a anestéziologickými lôžkami vznikne v izolovanej časti budovy Liečebne dlhodobo chorých.

„Vďaka tomu budeme môcť do urologického pavilónu vrátiť jeho ambulancie, lôžkové oddelenie aj operačný program. Priestory sú kompletne vydezinfikované, vymaľované a bezpečné pre návrat personálu i pacientov,“ priblížil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek.



Rozsiahle stavebné práce prebiehajú na prízemí urologického pavilónu v dvoch operačných sálach. Ukončené by mali byť podľa predpokladu do konca augusta. V rámci modernizácie dôjde k zmene dispozície, kompletne sa vymení stará elektroinštalácia, upraví vodoinštalácia a vymenia okná.

„Používame materiály so špecifickými vlastnosťami prispôsobenými pre operačné priestory, takže na nové omietky aplikujeme hygienický antibakteriálny náter s prímesou striebra a na zaistenie rizika vytvorenia statickej elektriny tu položíme tiež elektrostaticky vodivú podlahu,“ vysvetlil vedúci hospodárskych a stavebných činností FNsP Žilina Pavol Záň.

Okrem rekonštrukcie čaká operačné sály aj modernizácia vybavenia. Nemocnica ešte začiatkom roka zakúpila šesť operačných stolov, posledný, ktorý čaká na uvedenie do prevádzky, je práve urologický.

Oddelenie urológie sa po dokončení nielenže konečne vráti do svojich pôvodných priestorov, ale ponúkne pacientom, lekárom a zdravotníkom zmodernizované operačné sály zabezpečujúce kvalitnejšie, lepšie a bezpečnejšie podmienky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline