Novovysadené stromy na Solinkách vysychajú pre nedostatok vody, polievať ich musia obyvatelia


Foto: Novovysadené stromy na Solinkách vysychajú pre nedostatok vody, polievať ich musia obyvatelia

Na žilinskom sídlisku Solinky pribudli v uplynulých týždňoch nové stromy, ktoré dala samospráva vysadiť na základe schváleného uznesenia mestského zastupiteľstva. Doplnenie zelene je realizované vďaka návrhu poslanca Petra Cibulku ako reakcia na situáciu po rekonštrukcii parovodu, kedy došlo k výrubu viacerých drevín.

Vysádzanie sa postupne vykonávalo od začiatku júna, práve v čase, kedy nad našim územím začalo prevládať horúce letné počasie. Novovysadené stromy potrebujú v takýchto podmienkach zabezpečiť dostatočný prísun vody, v opačnom prípade hrozí ich úplné vyschnutie. Podľa viacerých obyvateľov sídliska ako aj niektorých poslancov mestského zastupiteľstva zavlažovanie zabezpečené nie je.

 „Absolútne by mi nenapadlo, že k týmto podľa uznesenia novovysadeným stromom nebude zaistené adekvátne polievanie, ako sme v istom momente zistili. Financií na veľmi kvalitnú starostlivosť  mali pri tvorbe zmluvy veľké množstvo, keďže ich mohli čerpať z fondu náhrady za vyrúbané dreviny, kde je asi 2 milióny eur,“ uviedol poslanec Peter Cibulka.

Následkom pretrvávajúceho tepla a nedostatku vody sú už niektoré z mladých stromov vyschnuté, zostávajúce sa snažia aktivisti zachrániť. Na potrebu zavlažovania upozornili občania aj verejne prostredníctvom sociálnej siete, pričom začali svojpomocne zalievať dreviny v okolí svojho bydliska.


„Kvalitné a systematické zalievanie sa malo zabezpečiť najmä pri tvorbe zmluvy. Alebo cez správcu zelene, ktorý má z mestského rozpočtu státisíce eur okrem kosenia aj za údržbu zelene. Veľakrát som aj cez spoločné emaily spolu s niektorými kolegami zo Soliniek dôrazne žiadal a stále žiadam, aby zodpovedný odbor nastavil štandardné a systematické polievanie týchto mladých stromov,“ spresnil P. Cibulka.

Mesto Žilina podľa poslanca zabezpečilo zmluvne iba jedno polievanie po výsadbe, následne však vykonalo ešte dodatočnú druhú zálievku. Ďalšia časť výsadby stromov na Solinkách pokračuje aj počas júla, kedy denné teploty stále dosahujú vysokú úroveň. Okrem nevhodne zvoleného termínu vysádzania bude opäť problémom nedostatočné zavlažovanie.

Raz týždenne pomáhajú s polievaním dobrovoľní hasiči, v ostatných dňoch zastupujú občania. Solinkári rozbehli akciu s názvom Adoptuj si strom, v rámci ktorej donášajú zo svojich bytov vodu vo vedrách a krhlách či dokonca používajú hadice. Zapojiť sa a pomôcť môže ktokoľvek, stačí priniesť zostatkovú vodu z domácnosti bez saponátov a vylievať ju k mladým stromčekom vo svojom okolí.

„V tejto situácii naozaj nezáleží na tom, či nastali nejaké procesné chyby. Úplne najdôležitejšie je, aby bolo o život stromov postarané. Ich uhynutie je neprípustné a bolo by obrovskou hanbou. Pevne verím, že zodpovední pracovníci mesta sa o ne postarajú. Tiež treba brať do úvahy nemalé finančné prostriedky použité na výsadbu,“ uviedla mestská poslankyňa Iveta Martinková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu