Na dennej letnej škole FBI UNIZA Mladý záchranár zažili deti role hasičov, detektívov aj krízových manažérov


Foto: Na dennej letnej škole FBI UNIZA Mladý záchranár zažili deti role hasičov, detektívov aj krízových manažérov Foto: UNIZA

V poradí druhý ročník dennej letnej školy Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline ponúkol deťom vo veku 8 až 12 rokov možnosť vyskúšať si rolu hasičov, detektívov, policajtov, záchranárov a krízových manažérov.

V dňoch od 12. do 16. júla 2021 sa aj vďaka spolupráci s partnermi podarilo vytvoriť pre 51 detí nezabudnuteľný program. Prvý deň deti absolvovali program zameraný na zoznamovacie aktivity, prácu hasičov, a aj súťaž železný hasič. Druhý deň si vyskúšali prácu detektívov a vyšetrovateľov, výcvik sebaobrany, vyšetrovanie na mieste činu a iné.

Tretí deň sa niesol v znamení „bezpečákov“. Spoznali prácu policajtov, odlievali stopy, absolvovali kynologický výcvik, strieľali na strelnici airsoftovými zbraňami, využívali aj dopravné ihrisko.

Zdroj: UNIZA

Vo štvrtok sa venovali prvej pomoci, učili sa KPR, ako zastaviť krvácanie, ako ošetriť popáleniny, komunikovali s leteckou záchrannou službou. V piatok sa stali „krízakmi“ a učili sa ako sa majú ochrániť pri ohrození, ako sa evakuovať, ako prežiť v prírode a separovať odpad.


Akčný týždeň zakončili promóciami

V dennej letnej škole FBI UNIZA Mladý záchranár 2021 boli prepojené všetky študijné programy fakulty: záchranné služby, bezpečnostný manažment a krízový manažment. Vyvrcholením boli slávnostné promócie za účasti rodičov a starých rodičov, na ktorých bol deťom udelený titul „Mladý záchranár“. Deti tak úspešne ukončili akčný a zážitkový týždeň, v ktorom čelili krízovým javom a učili sa zachraňovať svet.

„Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii tohtoročnej akcie. Veríme, že deti si okrem zážitkov a nových kamarátstiev odniesli aj kopec užitočných a praktických rád a skúseností,“ povedala doc. Ing. Katarína Hollá, PhD., prodekanka pre medzinárodné vzťahy a marketing.

Organizátorom bola Fakulta bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline (FBI UNIZA). Na programe dennej letnej školy spolupracovali: Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina, ISEMI - Inštitút pre medzinárodnú bezpečnosť, DHZ Trnové a DHZ Mojš, Kynologické centrum Žilina, Mestská polícia Žilina, Vrtuľníková záchranná zdravotná služba. 

Zdroj: UNIZA


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: UNIZA