Žilinčan Jakub Labuda skončil v prvej desiatke na svetovom pohári v karate


Foto: Žilinčan Jakub Labuda skončil v prvej desiatke na svetovom pohári v karate Foto: Karate Klub Žilina

Počas prvého júlového víkendu sa v chorvátskom Poreči konal pod hlavičkou svetovej federácie v karate (WKF) svetový pohár mládeže od 12 do 21 rokov. Na turnaji sa zúčastnila aj trojčlenná výprava Karate Klubu AC UNIZA Žilina v zložení Miroslava Pevalová v kategórii kumite žien do 21 rokov do 61 kg, Michal Kočuta v kumite juniorov do 61 kg a Jakub Labuda v kategorii kadetov nad 73 kg.

„S výnimkou Pevalovej to bola na takomto fóre pre všetkých premiéra, ktorá však znamenala skvelú skúsenosť. Konkurencia na podobných turnajoch býva obrovská a ľahké zápasy na nich už neexistujú. O to viac nás teší fakt, že všetci naši pretekári ukázali potenciál a vo svojich úvodných zápasoch dokázali zvíťaziť a to napriek tomu, že všetkým žreb prisúdil súperov zo silných krajín. V jednom prípade to dokonca znamenalo umiestnenie v prvej desiatke,“ spresnil za karate klub Ján Novosad.

Ako prvá štartovala v súťaži Miroslava Pevalová, na ktorú čakala silná súperka z Azerbajdžanu. Žilinčanka zápas vyhrala po remíze 2:2 vďaka “senshu” (výhoda prvého získaného bodu v zápase). Tento výsledok bol príjemným prekvapením. V ďalšom kole žiaľ už nestačila na Talianku a po prehre 0:7 sa s turnajom rozlúčila.

Výsledky celej kategórie si môžete pozrieť na stránke sportdata.org/wkf/set-online

Počas ďalšieho súťažného dňa sa predstavil Jakub Labuda. Ten si zo Žilinčanov počínal najlepšie a po víťazstvách nad Talianom 2:0 a Chorvátom 1:0 sa dostal až do tretieho kola, kde narazil na neskoršieho víťaza z Ukrajiny. Jakub po veľmi dobrom výkone prehral najtesnejším rozdielom 1:0.


„Vďaka neskoršiemu postupu Ukrajinca do finále sa Labuda predstavil aj v repasážových bojoch. Tam žiaľ podľahol reprezentantovi Švajčiarska 0:2 a s turnajom sa tak musel rozlúčiť. Jeho výkony však v konečnom účtovaní znamenali vynikajúce 9. miesto, čo je pri premiérovom štarte skutočne úctyhodný výsledok,“ uvádza Karate klub AC UNIZA Žilina.

Výsledky celej kategórie si môžete pozrieť na stránke sportdata.org/wkf/set-online

Ako posledný absolvoval svoju premiéru na svetovom pohári juniorský reprezentant Michal Kočuta. V prvom kole naňho čakal súper z Lotyšska, s ktorým Žilinčan zvíťazil 4:1 a v druhom kole sa stretol s veľmi kvalitným súperom z Azerbajdžanu. Po dobrom taktickom výkone zápas skončil remízou 2:2, no Michal žiaľ prehral na vlajky a turnaj tak preňho skončil.

Výsledky celej kategórie si môžete pozrieť na stránke sportdata.org/wkf/set-online/

„S potešením možno konštatovať, že všetci menovaní podali dobré výkony a o ich víťazstvách či prehrách rozhodli skutočne malé detaily. Seriál mládežníckych svetových pohárov pokračuje na jeseň v Istanbule (TUR) a Venice (ITA) a veríme, že skúsenosti z chorvátska sa podarí zúročiť,“ dodal za žilinských karatistov J. Novosad.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Karate Klub Žilina