Na frekventovanej križovatke v Závodí bola v jednom smere zrušená značka STOP


Foto: Na frekventovanej križovatke v Závodí bola v jednom smere zrušená značka STOP

Motoristi jazdiaci frekventovanou križovatkou v mestskej časti Žilina - Závodie, ktorá sa ľudovo nazýva aj „pri Fackárni“, spozorovali v uplynulých dňoch zmenu v dopravnom značení. Okrem rozmiestnenia dočasných zvislých dopravných značiek pre práce na ceste došlo aj k zmene v trvalom značení.

Značka STOP prikazujúca vodičom pri dávaní prednosti úplne zastaviť vozidlo bola nahradená značkou Daj prednosť v jazde. Po novom tak vozidlá môžu prechádzať križovatkou plynulejšie a bez zbytočných zdržaní.

„Značka Stoj, daj prednosť v jazde ukladá vodičovi povinnosť zastaviť vozidlo a dať prednosť v jazde; vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, odkiaľ má na križovatku náležitý rozhľad. Značka označuje vedľajšiu cestu pred križovatkou s hlavnou cestou, a to najmä v prípadoch, keď križovatka nie je dostatočne prehľadná;“

Križovatka ulíc Hôrecká cesta, Juraja Závodského a Žitná patrí v Žiline medzi najfrekventovanejšie. Miestom prechádza denne niekoľko tisíc vozidiel, ktoré sa presúvajú medzi sídliskom Hájik, časťou Bánová, priemyselnou zónou a okolitými obcami Hôrky, Bitarová a Brezany.


Miesto je tiež známe častými škodovými udalosťami a dopravnými nehodami, pri ktorých niekedy končia autá prevrátené aj na streche. V minulosti sa uvažovalo o prebudovaní na kruhový objazd, pre nedostatočné priestorové pomery sa od myšlienky upustilo.

Správca komunikácie, ktorým je Žilinský samosprávny kraj, vykonal pred niekoľkými rokmi len najnutnejšie úpravy, tie pozostávali zo zmien a doplnenia dopravného značenia. Žilinskí mestskí poslanci žiadali v roku 2019 urgentné riešenie zlej situácie, dodnes sa však žiadne ďalšie opatrenia nazrealizovali.

Niektorí vodiči sa pre dlhé čakanie križovatke vyhýbajú cez vedľajšie ulice v Závodí a Bánovej. Častý prejazd áut cez úzke uličky však zasa prekáža obyvateľom. Na ceste boli v minulosti opakovane rozmiestňované nástrahy v podobe špeciálne upravených klincov a skrutiek, ktoré autám spôsobovali defekty.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu