Zásahový tím eutanázoval ďalšiu medvedicu, ohrozovala návštevníkov Jasenskej doliny aj ľudí v Belej


Foto: Zásahový tím eutanázoval ďalšiu medvedicu, ohrozovala návštevníkov Jasenskej doliny aj ľudí v Belej Foto: zasahovytim.sopsr.sk

Zásahový tím pre medveďa hnedého pristúpil po monitoringu správania a pohybu k eutanázii ďalšej medvedice, tentokrát v Jasenskej doline. Štvorročná samica nereagovala na plašenie zo strany ochranárov a ohrozovala nielen turistov v doline, ale aj obyvateľov Belej v časti Dulice.

K usmrteniu došlo v utorok 13. júla 2021. Medvedica nejavila známky plachosti, po dlhodobom monitoringu preto ochranári pristúpili k bezbolestnému usmrteniu. Zaujímavosťou je, že tak ako v Sučanoch, aj tu sa jednalo o štvorročnú samicu s váhou necelých 100 kíl:

„Išlo o štvorročnú samicu s hmotnosťou 98 kg, ktorá sa opakovane pohybovala v blízkosti ľudských obydlí, ničila majetok miestnych chatárov a ohrozovala obyvateľov a návštevníkov predmetnej oblasti. Zásahový tím vykonal za účelom monitoringu a plašenia 44 výjazdov a hliadok, ktoré dokázali ťažký stupeň synatropizácie, stratu plachosti ako aj vysokú rezistenciu na všetky metódy plašenia. Na predmetného jedinca evidoval Zásahový tím vyše 32 hlásení a sťažností, pričom jeho trvalý výskyt hlásili majitelia stravovacích a ubytovacích zariadení,“ informujú ochranári.


Riešenie v podobe eliminácie jedinca považuje zásahový tím podľa Jaroslava Slašťana za krajné riešenie. Agresívny jedinec však útočí aj na ľudí a ohrozuje tým obyvateľov. Odstránenie konkrétnej medvedice dostalo súhlasný postoj aj od riaditeľa Národného parku Veľká Fatra Petra Vantaru:

„Odstránením synatropného jedinca z Jasenskej doliny nepredpokladáme významný negatívny dopad na miestnu populáciu medveďa hnedého v NP Veľká Fatra. Naviac, pokiaľ by tento jedinec z populácie vyradený nebol, hrozí reálne riziko, že napadne človeka a spôsobí mu ujmu na zdraví.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu