AKTUÁLNE: Od 9. augusta budú antigénové testy za poplatok 5 eur, nárok na bezplatné PCR zostane


Foto: AKTUÁLNE: Od 9. augusta budú antigénové testy za poplatok 5 eur, nárok na bezplatné PCR zostane Foto: ilustračné - FNsP ZA

Kým v súčasnosti je antigénové testovanie na mobilných odberových miestach hradené v plnej výške zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, od 9. augusta dôjde k zmene a testovanie by malo stáť päť eur za vykonanie jedného testu. Platené antigénové testy budú vykonávať v nemocniciach.

Ako informovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), pre obyvateľov Slovenska by mali zostať naďalej bezplatné PCR testy. Koalícia aktálne rokuje o počte bezplatných testov, na ktoré bude mať jeden občan nárok.

Rezort zdravotníctva včera informoval, že predbežne sa prikláňa k dvom bezplatným testom PCR formou mesačne. A to aj bez toho, aby musel mať testovaný indikáciu.

„PCR testy nad rámec indikovaných prípadov budú aj bezplatné. Ešte sa diskutuje o presnom počte, prikláňame sa k počtu dva PCR testy mesačne, teda dva preplácané PCR testy navyše mimo indikovaných prípadov,“ dodala pre TASR hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Testy do nemocníc dodá Správa štátnych hmotných rezerv.


Návšteva pápeža dostane výnimku - len pre očkovaných

Ministerstvo zdravotníctva SR zároveň dnes oznámilo, že v čase návštevy pápeža Františka na Slovensku umožnia účasť na omšiach a sprievodných podujatiach výrazne nad rámec epidemiologických opatrení. Podmienkou však bude plná zaočkovanosť účastníkov. Najvyšší cirkevný predstaviteľ navštívi Slovensko v polovici septembra:

„S predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským sme sa dohodli, že povolíme účasť vysoko nad rámec platných opatrení. No podmienkou účasti na svätých omšiach a iných podujatiach bude plná zaočkovanosť účastníkov podujatia. Aj týmto chceme dosiahnuť, aby návšteva svätého otca na Slovensku bola duchovným zážitkom pre čo najväčší počet ľudí,“ informoval Vladimír Lengvarský s tým, že ďalšie informácie budú zverejnené v najbližších dňoch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu