Dvoch turistov v Malej Fatre nepriamo zasiahol blesk, jednu zranenú osobu previezli do nemocnice


Foto: Dvoch turistov v Malej Fatre nepriamo zasiahol blesk, jednu zranenú osobu previezli do nemocnice Foto: Horská záchranná služba

V nedeľu 18. júla 2021 krátko predpoludním došlo v Malej Fatre k zraneniu dvoch turistov po zásahu bleskom. Tiesňovú linku kontaktovala slovenská turistka, ktorá požiadala o pomoc pre svojho manžela.

Turistov zasiahol blesk nepriamo a to počas zostupu z vrcholových partií Veľkého Rozsutca. Muž pri páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel viaceré tržné poranenia hlavy a pociťoval tŕpnutie nôh. Žena bola doudieraná ale nepotrebovala pomoc.

„Nakoľko v danej oblasti stále prebiehala búrková činnosť, nasadenie leteckej techniky nebolo možné. Záchranári z Oblastného strediska HZS Malá Fatra odišli mužovi na pomoc terénnym automobilom do Sedla Medziholie a odtiaľ pešo,“ spresňuje Horská záchranná služba.

Po ošetrení a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti transportovali záchranári zraneného muža na nosidlách do Sedla Medziholie. Odtiaľ ho následne autom zviezli do Štefanovej, kde si ho prevzala do opatery posádka rýchlej zdravotníckej pomoci.

Po preložení do vozidla záchrannej služby bol ďalej turista transportovaný na ošetrenie do nemocnice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba